Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Update Dossier Rusland: In Europa meer concurrentie door dalende prijzen

Rusland: door meer import uit Centraal Azie ook meer drugs

Dagelijks verschijnen berichten in de internationale pers over de Russische boycot en de gevolgen voor bepaalde landen of productgroepen. Aan de Europese kant wordt gezocht naar nieuwe exportmarkten en dreigt het overschot uit bijvoorbeeld Polen nadelig uit te pakken voor telers in heel Europa, doordat de Polen zich op dezelfde afzetmarkten gaan focussen. Aan Russische zijde blijkt dat meer import uit Centraal Azië ook tot een toenemende drugssmokkel leidt. Daarnaast is de regio Kaliningrad, ingesloten door Europese landen, slachtoffer van de gesloten grenzen. De vrachtwagens groenten en fruit wachten in een lange rij aan Litouwse kant van de grens.

Poolse appelen concurrent Europa
Waar de Poolse landbouw als geheel hard geraakt wordt door de Russische boycot, zijn er ook productgroepen die de dans lijken te ontspringen. De schade voor broccoli- en bloemkooltelers zal naar verwachting meevallen, blijkt uit cijfers van de Foundation of Assistance Programmes for Agriculture.
Het Oost-Europese land exporteerde in 2013 25,5 duizend ton broccoli en bloemkool, voor een waarde van bijna 9 miljoen euro. Het aandeel van Rusland was 4 duizend ton, goed voor 1,43 miljoen euro. Elk jaar neemt het belang van de Commonwealth of Independent States, een samenwerkingsverband van oude Sovjetrepublieken, in de Poolse export verder af. Een aanzienlijk deel van de broccoli- en bloemkoolexport gaat naar West-Europa. De groeiende consumptie van deze groenten in West-Europa kan de schade opvangen. Daarnaast willen voedingsdeskundigen de consumptie van broccoli en bloemkool in Polen verhogen.

Poolse appeltelers hebben veel meer te lijden onder de importstop. De sapindustrie in het land lanceerde een campagne om de consumptie van vruchtensap, en met name appelsap te promoten. Jaarlijks wordt 260.000 ton Poolse appelen verwerkt in sappen, de gemiddelde Pool drinkt 11,7 liter per jaar, waarvan 3 liter appelsap. Om de druk op de appelmarkt te verminderen zegt de sapindustrie dat een verdubbeling van de Poolse consumptie nodig is.

Poolse appelen kunnen echter ook problemen opleveren voor hardfruittelers in andere Europese landen. Niet alleen doordat het Poolse fruit op de Europese markt gebracht wordt, maar ook doordat de Polen opzoek gaan naar nieuwe markten. En dat zijn dezelfde markten als waar West-Europa naar kijkt. De goedkopere Poolse appel zou de duurdere West-Europese appel kunnen verdringen.

Letland bang voor Pools overschot
De overschotten die in Polen ontstaan zullen in nabij gelegen landen verkocht worden. Letse telers maken zich zorgen over de groeiende import van Poolse groenten en fruit, die de prijzen onder druk zetten. "De situatie is heel bedreigend, we hebben al bloemkool, courgette en seizoensproducten weg moeten gooien," vertelt een Letse teler. De landbouwers hebben de overheid en banken om steun gevraagd.

Spaanse telers dumpen aardappelen
Spaanse telers dumpten aardappelen op de stoep bij supermarktketen Carrefour. De retailer verlaagde de prijzen, wat tot woede bij de telers leidde. Door de sancties staan de prijzen toch al onder druk. Daar komt deze prijsverlaging bovenop.

Cyprus focus op Arabische landen
Het eiland vestigt zijn hoop op nieuwe markten, zoals Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten. De schade van 13 miljoen euro ligt vooral bij citrus- en notentelers, de grootste exportproducten van het land. Omdat het citrusseizoen in november begint, kan door nieuwe markten te vinden de schade beperkt worden.

België wacht af
De Belgische fruittelers vragen de overheid om middelen om zich te kunnen introduceren op nieuwe exportmarkten. De telers willen de producten onder andere naar de Verenigde Staten en Canada verschepen. Ondanks langlopende onderhandelingen met deze twee landen, zijn de grenzen nog steeds dicht. Daarnaast willen de telers meer duidelijkheid over de compensatie regeling van de EU. Op basis daarvan besluiten de telers of er geoogst gaat worden.

Centraal Azië levert AGF en drugs
Volgens de berichten heeft de importstop een positief effect op de AGF-sector in Centraal-Azië. Om de tekorten aan te vullen richt Rusland zich onder andere op deze landen. Volgens de Russen zou de kwaliteit van de producten uit deze landen goed zijn, een enkele Rus meent zelfs dat de kwaliteit beter is. Maar import uit deze landen heeft ook een negatieve kant; steeds vaker worden drugs aangetroffen tussen de groenten en fruit. Eerder deze week werd in Moskou tussen een lading abrikozen 180 kilo heroïne ontdekt.

Kirgizië ruikt een kans
Kirgizië ziet een kans, het land probeert via de Euraziatsiche Economische Unie, een tegenhanger van de EU, toegang te krijgen tot Rusland en Kazachstan. Rusland en Kazachstan hebben sancties op de producten uit Kirgizië. Het land zou graag een directe exportlijn opzetten naar Rusland en Kazachstan.

Droogte zet Azerbeidzjan buitenspel
Ondertussen lijkt Azerbeidzjan af te vallen als leverancier van groenten en fruit. Het land kampt met een hevige droogte, waardoor vooral de oogsten in de herfst en winter grotendeels verloren zullen gaan. De droogte is zo ernstig dat het voor verschillende telers mogelijk vijf jaar zal duren voordat er weer een normaal volume geoogst kan worden. Regen in het najaar kan de pijn verzachten, maar kan ook modderstromen veroorzaken.

Rusland blijft positief over eigen teelt
In Rusland blijven de leiders positief. Gouverneurs van verschillende regio's menen dat de landbouwsector in hun gebied verder kan groeien. Zo verwacht de gouverneur van Kuban de agrarische productie te kunnen verdubbelen. In Saratov zou een kassencomplex in november geopend worden waardoor de productie met 870 ton stijgt. In dezelfde regio zou dit jaar al 4500 ton groenten geoogst zijn.
Op een Orthodoxe feestdag (19 augustus) werden in Moskou 250.000 appelen uitgedeeld aan gehandicapte kinderen in opvanghuizen. De appelen waren afkomstig van lokale telers. De regio Moskou maakte in Russische media bekend dat er 29% meer groenten en aardappelen geoogst zijn, wat neerkomt op een totale oogst van 22.342 ton. Bieten, aardappelen, wortelen en uien zijn de grootste producten met respectievelijk 9841 ton, 1918 ton, 9672 tpn en 592 ton.

Kaliningrad (Rusland) ingesloten door Europa
Aan de grens tussen Litouwen en Kaliningrad, Rusland, staat volgens berichten een rij vrachtwagens met groenten en fruit te wachten tot ze de grens over mogen. De chauffeurs moeten kunnen aantonen waar de producten vandaan komen. De Russische regio Kaliningrad is het meest kwetsbaar voor de Russische sancties, omdat de regio ingesloten ligt door Europese landen. In de eerst helft van het jaar leverde Polen het overgrote deel van de groenten en fruit.
Publicatiedatum: