Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

AGF-prijzen blijven door boycot in Oost Europa dalen

Verschillende Oost-Europese landen kampen met moeilijkheden op de AGF-markt. De prijzen staan onder druk in onder andere Polen en Bulgaraije. Telers in Tsjechië hebben last van concurrentie uit andere Europese landen en laten een deel van de paprika-oogst wegrotten op het veld.

Bulgarije
De prijzen dalen. Tomaten uit Polen worden voor 33,6% minder verkocht, komkommerprijzen daalden met 20%, op de groothandelsmarkten brachten de komkommers 40 cent per kilo op. De prijs voor Poolse komkommers daalde met 10% naar 50 cent per kilo. Ook de prijzen voor paprika, kool en wortel daalden.
Appelen gaan voor bijna 20% minder over de toonbank, vorige week lag de prijs op 56 cent per kilo. Watermeloenen brengen 15 cent per kilo op, een daling van 12%, meloenen kosten 36 cent per kilo (-5%).

Polen
Voor het eerst sinds 1982 heeft Polen te maken met deflatie. De prijzen voor goederen en diensten daalden met 0,2% in juli, een maand eerder was er nog sprake van een prijsstijging van 0,3%. Volgens Poolse economen zullen de sancties tegen Rusland tot verdere prijsdalingen leiden.
Polen wordt hard getroffen door de Russische sancties, de geboycotte producten zijn goed voor 78% van de voedselexport en vertegenwoordigen 0,6% van de totale Poolse export.

Het Oost-Europese land kampt met overschotten van onder andere kersen, rode paprika's, selderij en kool. Naar verwachting komt daar een overschot aan appelen en peren, waarvan de oogst gaat beginnen, bovenop. Door het grote volume zal de markt verzadigd raken, waardoor de telers de producten voor nog lagere prijzen zullen aanbieden.

Tussen 30 juli en 7 augustus daalden de paprikaprijzen in de supermarkten met 36%, koolprijzen daalden met 8%. Kersen en abrikozen brachten 16% minder op, en de bramenprijzen daalden met 2%. Naast de boycot van Rusland speelt ook de goede oogst een belangrijke rol in de prijsdalingen.

Volgens economen zal de inflatie in Polen dit jaar op 0,5% uitkomen. Daarnaast dreigt de situatie over te slaan naar buurland Tsjechië. Waarschijnlijk zullen de overschotten op de markt gebracht worden in buurlanden.

Tsjechië
Telers in zuiderbuur Tsjechië hebben al problemen. Paprikatelers draaiden honderden tonnen paprika's door, omdat de prijzen te laag zijn. De telers beschuldigen de retail er van producten uit andere landen als Nederland en Hongarije in te kopen, terwijl de binnenlandse producten wegrotten op de velden.

De Tsjechische supermarkten sluiten contracten af met telers in bijvoorbeeld Nederland en Hongarije om jaarrond groenten af te nemen. De Tsjechische telers zien liever dat in het seizoen voor binnenlandse producten gekozen wordt, zoals volgens de telers in het verleden wel gebeurde. In reactie op de lage prijzen zal de Tsjechische productie dalen met 30%. De telers richten hun hoop op de consument die "het niet zal accepteren als ze zich realiseren dat de winkels alleen dure importgroenten leveren."
Publicatiedatum: