Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
schattingen van 300 miljoen tot 2 miljard

"Rusland schadelijker dan Ehec-bacterie"

Tholen - Volgens schattingen van het ING gaat de schade van de boycot richting één miljard euro. Volgens Arjen Daane van het LEI moet er gedacht worden aan 820 miljoen. Deze twee nieuwe schattingen kunnen toegevoegd worden aan een lijst, die inmiddels uiteenloopt van 300 miljoen tot 2 miljard. Waar komen de getallen vandaan?

Europese Commissie: exportwaarde 526 miljoen
De eerste schattingen van de Europese Commissie werden 7 augustus gezet op een 526 miljoen euro. Dat is de exportwaarde van de boycotgoederen van het Nederlandse bedrijfsleven naar Rusland.

CBS: minstens 300 miljoen
Het CBS kristalliseerde deze cijfers verder uit. De exportwaarde van de boycotgoederen was in 2013 volgens het CBS 527 miljoen, maar dat omvat ook 200 miljoen aan gemaakte kosten als inkoop van re-exportproduct. Dat is van de exportwaarde afgetrokken en dan komt de schade voor Nederland op 300 miljoen uit.



Als de producten die bedoeld zijn voor de Russische markt, maar geleverd worden aan landen als Polen en de Baltische Staten meegerekend worden, zou de schade verdubbelen naar 600 miljoen. Lagere prijzen door het hogere aanbod heeft het CBS niet meegerekend omdat dit verholpen zou kunnen worden door nieuwe afzetmarkten.

VNO-NCW: 1,5 a 2 miljard
VNO-NCW-directeur Hans de Boer vond de schadeschatting van de Europese Commissie te laag. Hij ging vorige week voor een schatting van 1,5 a 2 miljard. In de berekeningen van de commissie is volgens De Boer niet gekeken naar de Nederlandse bedrijven die via Polen en de Baltische staten naar Rusland exporteren. Ook werd de wederuitvoer, de export van producten die niet in Nederland zijn geproduceerd, niet meegeteld. "Als je dat wel meerekent, is het effect van de boycot minstens anderhalf miljard", verklaart De Boer. De forse waardedaling van overgeproduceerde paprika's en tomaten is in zijn berekening nog niet meegenomen.

De Boer staat momenteel bovenaan in de schadelijst. Toch noemde Ruud Huirne, directeur food- en agri van Rabobank, op RTL Z de schatting van 1,5 miljard realistisch. ''Het hangt ervan af wat je meerekent, als ook de producten die in Rusland worden verwerkt en die indirect naar Rusland gaan, kan 1,5 miljard euro een goede schatting zijn''.

GroentenFruit Huis: 1 miljard voor groenten- en fruitsector
Het GroentenFruit Huis, LTO Nederland en LTO Glaskracht en NFO berekenden de schade voor de groenten- en fruitsector. Uit de cijfers komt naar voren dat van de Russische import groenten en fruit uit de EU, maar liefst 30% uit Nederland komt. Verder blijkt dat door het gedwongen wegvallen van de Russische markt de sector 1 miljard euro aan export misloopt. Daarbij is rekening gehouden met re-export.



ING: 937 miljoen
Het effect van de sancties op de Nederlandse economie als geheel is beperkt, maar het verbod op import van Westers voedsel zal volgens de ING in de landbouw, voedingsmiddelenindustrie en delen van de transportsector en de groothandel duidelijk voelbaar zijn. De bank berekende dat de directe en indirecte handel jaarlijks 937 miljoen oplevert.

De schade voor de Europese economie loopt volgens de bank op tot 6,7 miljard. Dat staat in het FD. Daarvan is 5,2 miljard directe schade. De andere anderhalf miljard euro zijn de indirecte gevolgen voor prijzen, tussenhandel en transport. De schade kan verder oplopen als ook Oekraïne wordt meegerekend.

LEI: 820 miljoen
Arjen Daane van het LEI schat de schade vandaag in het FD op zo'n 820 miljoen euro. "Als de boycot zo lang duurt als aangekondigd, hebben sommige bedrijven geen inkomsten." Daarmee is de schade hoger dan tijdens de EHEC-crisis, in 2011. Volgens LTO Glaskracht kwam de schade toen op 270 miljoen euro.