Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Genetisch 'bewerkt' fruit binnenkort in Engelse supermarkt

Genetisch 'bewerkte' groenten en fruit zouden binnenkort in de supermarktschappen kunnen liggen, nu deskundigen hebben ontdekt hoe het verkleuren van appelen kan worden tegengehouden en hoe ze bananen meer vitamine A kunnen geven.

Genetisch bewerkte producten zouden voor klanten aantrekkelijker zijn dan traditionele genetische gemodificeerde producten. Ze veroorzaken ook minder controverse. Bestaande genen worden subtiel aangepast tot kleinere of grotere hoeveelheden natuurlijke ingrediënten dan een groente of vrucht al heeft. De techniek vermijdt het inbrengen van vreemde genen, wat vooral in Europa veel verhitte discussies en kritiek opleverde.

'Het eenvoudig vermijden van de introductie van vreemde genen maakt genetisch bewerkte gewassen "natuurlijker" dan transgene gewassen, die verkregen worden door vreemde genen in te voegen', aldus dr. Chidananda Kanchiswamy van het Agrarisch Instituut van San Michele in Italië. Dr. Kanchiswamy en collega's onderzochten de mogelijkheden van genetisch bewerkt fruit in een artikel dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Trends in Biotechnology.

Tot op heden werd het meeste genetisch bewerkt fruit ontwikkeld door het gebruik van een plantbacterie, die vreemde genen in het DNA aanbracht. Maar het was mogelijk genetisch bewerkte planten wier bestaande genen werden verwijderd of gewijzigd, konden worden gezien als niet-genetisch gemodificeerd door toezichthouders. 

Dr. Kanchiswamy voegde toe: 'We willen dat mensen begrijpen dat gewasteelt via biotechnologie zich niet alleen beperkt tot genetische gemodificeerde organismen. De overdracht van vreemde genen was de eerste stap tot het verbeteren van onze gewassen, maar genetische bewerkte organismen zullen hier als "natuurlijk" resultaat uitkomen. Zo kan biotechnologie worden gebruikt voor een duurzame agrarische toekomst.'

Genetische bewerking is een praktischer oplossing geworden dankzij nieuwe technologieën die het makkelijker maken DNA-secties te 'knippen en plakken'. De onderzoekers schreven: 'Het combineren van de toegenomen kennis van de genomen (genetische codes) van een reeks vruchten met nieuwe DNA-bewerktechnologieën, zal nieuwe fruitsoorten produceren, met een aantal nieuwe eigenschappen. Zulke rassen zouden meer wenselijke aromaten of zoetheid bevatten en zouden bijdragen aan een duurzamere teeltwijze.'

Source: telegraph.co.uk
Publicatiedatum: