Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe koeltechniek zorgt voor langere houdbaarheid AGF

Permachill is een nieuwe koeltechniek die ontwikkeld is door het Wageningse voedselinnovatie bedrijf TOP bv. De techniek koelt op een stabiele manier waardoor overal in de koelruimte dezelfde optimale temperatuur van net boven de nul graden bereikt kan worden. Hiermee blijft de kwaliteit van AGF producten langer goed, en vindt er minder derving plaats dan bij conventionele koeltechnieken. Dit is om zowel economische als duurzame redenen een interessante oplossing voor alle spelers in de AGF distributieketen.
 

Gelijkmatig koelen en overal dezelfde temperatuur

Conventionele koeltechnieken koelen producten op een temperatuur van 4 tot 7 °C middels luchtkoeling. De luchtaanvoer zorgt voor temperatuurfluctuaties die zelfs kunnen leiden tot vriesschade aan het tere product. De stabiele koeltechniek van Permachill werkt niet op basis van één centrale koeling maar gebruikt de wanden van de ruimte als koelelement. Hierdoor is het mogelijk om producten gelijkmatig te koelen en koel te houden. De meest optimale temperatuur is hierdoor haalbaar, voor veel producten is dit net boven de nul graden, zonder kans op bevriezing. Het product gaat in 'winterslaap' en blijft daardoor dagen langer goed.
 

Duurzame en economische voordelen

De techniek kan toegepast worden bij gekoelde opslag maar ook bij gekoeld transport. Elke schakel in de keten kan immers baat hebben bij een langere houdbaarheid van AGF. Naast de kosten die bespaard worden door minder derving en betere productkwaliteit, wordt het logistieke proces een stuk flexibeler. Zo behoort gecentraliseerde productie tot de mogelijkheden en is een groter geografisch afzetgebied bereikbaar. Dit betekent nieuwe markten en dus potentiële groei. Daarbij verbruikt het systeem minder energie dan conventionele koelmethoden, wat bijdraagt aan de verduurzaming van de keten.
 

Ketenbrede toepassing hoogst haalbaar

In de meest ideale situatie wordt Permachill in elke schakel van de keten toegepast. Wouter de Heij, directeur van TOP bv: "Individueel worden de verschillende schakels in de AGF keten steeds efficiënter en professioneler. Maar er valt nog veel winst te behalen in een ketenbrede aanpak. Door in de gehele keten aaneengesloten stabiel te koelen, kan de houdbaarheid van producten fors verlengd worden."
 

Bereken zelf de houdbaarheidswinst

TOP bv introduceert ook een bijbehorende webapp (online calculatie methode) op de website van Permachill (www.permachill.eu). Deze berekent de potentiële houdbaarheidswinst die geboekt kan worden bij gebruik van koeltechniek Permachill op AGF producten. Zo is bijvoorbeeld duidelijk het verschil te zien tussen de houdbaarheid van sla in conventionele koelopslag en bij Permachill opslag: de houdbaarheid gaat ineens 3 dagen vooruit. Potentiële gebruikers van het systeem kunnen zich hiermee breed oriënteren op de koeltechniek en inzien wat het voor hun bedrijf kan betekenen.
 
 
Publicatiedatum: