Groenteareaal Tsjechië in 2014 met 8% gegroeid
De belangrijkste cultuur binnen de Tsjechische groenteteelt is de ui. Hiervan werd het areaal, net als in veel andere Europese landen, in 2014 uitgebreid. Met 1.730 hectare is het uienareaal dit jaar circa 13% groter dan vorig jaar. Het teeltgebied van rode- en wittekool groeide met 4% naar 1.139 hectare. Bij erwten daalde het teeltgebied echter. Hierbij is het areaal dit jaar met 1.103 hectare zo'n 6% kleiner dan in 2013. Bij wortelen groeide het areaal met maar liefst 16% naar 691 hectare. Andere culturen waarvan het teeltgebied duidelijk toenam zijn selderij, peterselie, radijs, komkommer en knoflook. Koolrabi en tomaten zijn daarentegen naast erwten de enige groentesoorten waarvan het teeltgebied afnam.
Over de lange termijn gezien is het groenteareaal in Tsjechiƫ in de afgelopen tien jaar met bijna 30% afgenomen. De ontwikkeling in de afgelopen drie jaar was echter weer positief. Desondanks importeert Tsjechiƫ weer in grotere hoeveelheden groenten. In 2013 steeg de importhoeveelheid naar 571.000 ton. Dat was 7% meer dan in het voorgaande jaar. De export (inclusief re-export) nam licht af naar 92.000 ton. Daarmee heeft de handelsbalans bij groenten een recorddeficit bereikt.