Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rene Noordam:

"Poolse groothandelsmarkten staan vol na boycot"

Tholen - De Poolse groenten en fruitsector kreeg al een week eerder dan de overige EU-landen te maken met de Russische boycot. "De situatie is vergelijkbaar met die in Nederland", vertelt Rene Noordam, die zichzelf in Polen verhuurt aan Nederlandse telers voor de verkoop naar Oost-Europa. "Er is veel Nederlandse en Poolse handel teruggekomen en de groothandelsmarkten staan vol met kasgroenten, maar ook Spaanse peren en steenfruit. De hele handel zit vast."


 
"De tomatenprijs is flink onderuit gegaan met een huidig prijsniveau rond de 60 cent voor een bak BB-tomaten. Bij de appeltelers zijn de reacties erg wisselend. Sommigen vertellen dat ze hun fruit tot april kunnen laten bewaren en houden de hoop dat de boycot dan opgeheven is, maar er zijn er ook die die opslagmogelijkheden niet hebben en die zijn toch bang dat het product richting industrie gaat. Veel bedrijven waren 100% op Rusland gericht en die zullen zich nu voornamelijk richten op de West-Europese markt. Er is een hoop onrust, men staat voor een nieuwe oogst maar heeft geen exportmogelijkheden."
 
In tegenstelling tot de gepubliceerde WAPA-cijfers heeft Rene de indruk dat de hardfruitoogst in Polen een stuk lager uitvalt. "Ik heb afgelopen week zes telers in de omgeving van Warschau bezocht en ik hoor unaniem dat men minder fruit verwacht. Men spreekt van 20-25% minder appelen en 40% minder peren. De kwaliteit is super, maar er hangt minder fruit aan de bomen."
 
Ook in Polen wordt er volop promotie gevoerd om meer lokaal product te consumeren. "Er zijn televisiespotjes met bekende Polen waarin opgeroepen wordt om een appeltje extra te eten. Iedereen probeert de Poolse telers te steunen. Op zich zijn dat mooie initiatieven, maar het areaal is hier zo groot, dat ik me afvraag of het daadwerkelijk veel effect heeft", zegt Rene.
 
Hij voorziet grote problemen in het Russische AGF-aanbod. "Alle Russische importeurs hebben tot 20 augustus de tijd gekregen om alle producten uit boycotlanden uit de schappen te krijgen. Poetin is heilig in Rusland en zal Europa als schuldige hiervoor aanwijzen. "Ik verwacht dat dit tot opstand gaat leiden. Hier in Polen vergelijken ze Poetin met Hitler."
 
 
rene@ramawa.eu