Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Finland: Cantharel verdwijnt

Paddenstoelonderzoeker Kare Liimatainen van de afdeling Bioscience aan de universiteit van Helsinki brengt slecht nieuws: "De teelt van cantharellen is voorbij." De cantharel heeft het slecht gedaan in zijn natuurlijke omgeving of is opgedroogd. 

Volgens Liimatainen is regen de enige manier waarop de situatie van de paddenstoel kan worden gered. Een simpele regenbui zal niet voldoende zijn, de cantharellen hebben een behoorlijke hoeveelheid water nodig om te ontkiemen. "De paddenstoelen doen hun best om te groeien. Als het gaat regenen hebben we een oogst, maar de volumes zullen het gemiddelde niveau niet bereiken."

Een week geleden waren er nog cantharellen te krijgen, maar de verkoop is nu gestaakt. "We wachten op water, anders zal de oogst klein zijn," zegt Antero Kujala, handelaar in paddenstoelen. Kujala maakt zicht daarnaast zorgen over de boleet. Ook andere paddenstoelsoorten zijn laat. "Vanwege de hitte is het seizoen van de melkzwam nog niet begonnen. Normaal gaat de oogst in juli of augustus van start."

Voglens Liimatainen vormt de hitte nog geen bedreiging voor soorten zoals de melkzwam en de trechtercantharel, maar is het mogelijk dat het seizoen kort zal zijn. "De hitte stelt het begin van het seizoen uit. De periode waarin de paddenstoelen verzameld kunnen worden is dus korter, als de vorst weer vroeg intreedt."

Bron: helsinkitimes.fi
Publicatiedatum: