Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Agrarische sector Jordanië lijdt 280 miljoen dollar verlies

Zuhair Jwayhan, voorzitter van de Vereniging van Exporteurs van Groenten en Fruit van Jordanië, meldde dat de agrarische sector van het land verliezen lijdt tot 280 miljoen dollar, voornamelijk als gevolg van de daling van de agrarische export met 50% sinds het uitbreken van de crisis in Syrie in 2011 en de spanningen met Irak.

Het tekort in de Jordaanse handelsbalans bereikte zes miljard dollar in de eerste vijf maanden van 2014; een stijging van 6,1 %, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Jwayhan legt uit dat de belangrijkste agrarische exportmarkten voor Jordanië, Rusland en Oost-Europa zijn, waar de Jordaanse producten aankomen via Syrisch grondgebied, maar deze zendingen liggen momenteel stil als gevolg van het Syrische conflict.

Jordaanse telers lijden onder de gevolgen van deze situatie, omdat ze niet in staat zijn om hun producten naar het buitenland te exporteren of om ze op de lokale markt af te zetten.

Jwayhan zei dat sommige telers niet meer in staat zijn om de contracten, die zij hebben met de importeurs in Europa en Rusland, na te komen. De productie in de plantages is gebaseerd op contractuele afspraken met kopers die de hoeveelheid en de specifieke aard bepalen van de agrarische producten die zij wensen en waarvoor ze vooraf betalen.

Jwayhan legde uit dat de groenten- en fruitexport van Jordanië voorheen 800.000 ton per jaar bereikte, ter waarde van ongeveer 1,4 miljard dollar.

Hij zei dat de agrarische sector een beroep heeft gedaan op de regering om steun te kunnen krijgen om producten te exporteren via luchtvracht en door ondersteuning in de kosten voor de scheepvaart.

Hij wees erop dat er in de agrarische productie van Jordanië sprake is van een significante stijging ten opzichte van het afgelopen jaar en de eerste helft van dit jaar.

The Department of Statisics heeft een paar dagen geleden een rapport gepubliceerd, waarin staat dat de tuinbouw van het land in 2013 is gestegen met 5,5% ten opzichte van 2012.

De productie van groenten steeg met 13%, met hogere volumes tomaten, courgettes, paprika, bloemkool, aardappelen en anderen. 
Publicatiedatum: