Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Ernst Delgman: "Steeds meer exoten bij Nederlandse retailers"

Bel Impex heeft eigen teeltlocaties in Dominicaanse Republiek, Thailand en Costa Rica

Tholen - Sinds 1992 is Bel Impex actief als groothandel voor exotische groenten en fruit. De exotenspecialist heeft een vestiging op het Forepark in Den Haag, dat voornamelijk als DC voor de supermarkten fungeert en een vestiging op het Food Centrum Amsterdam waar hoofdzakelijk de detaillisten, marktkooplui en kleinere winkeliers hun exoten komen inkopen. Voor de Haagse vestiging staat volgend jaar een verhuizing naar een nieuw pand gepland.


Vainitas

Ernst Delgman is bedrijfsleider in Amsterdam en ziet de afzet van de exoten hoofdzakelijk bij de autochtone Nederlandse consumenten behoorlijk toenemen. "Steeds meer supermarkten nemen onze exoten op in het pakket. De mensen komen terug van vakantie en willen de producten die ze gegeten hebben ook wel eens in Nederland kopen. Daarbij is het een opvallende tendens dat de Nederlands ook steeds 'heter' gaan eten."

Hitte
Bel Impex heeft eigen teeltlocaties in de Dominicaanse Republiek en importeert daarnaast rechtstreeks uit Thailand, Costa Rica en Honduras. Een groot deel van het volume is wel afkomstig uit de Dominicaanse Republiek. Risico van het vak is dat je nog wel eens te maken hebt met extreme weersomstandigheden. "Je bent erg afhankelijk van het weer. Zo is kouseband de laatste weken erg schaars geweest vanwege de hitte. Je kunt dan gaan importeren uit andere landen, maar dan is de kwaliteit vaak minder. En voor de nieuwe aanwas weer op orde is ben je zo twee maanden verder. Deze schaarste is erg vervelend voor ons en voor onze klanten", vertelt Ernst.


Flespompoen en cassave

Naast kouseband behoren sopropo, pepers, flespompoenen, zoete aardappelen, cassave en gember tot de verkooptoppers van Bel Impex. Hoewel het bedrijf in het verleden ook bezig is geweest met teelt van bepaalde exotische producten in de Nederlandse kassen, valt dit volgens Ernst niet altijd rond te rekenen. "Bepaalde pepers telen we nu in de zomer in Nederlandse kassen en die zijn dan vaak goedkoper dan uit Uganda of de Dominicaanse Republiek. Ook producten als amchoi en paksoi zijn hier goed te telen, maar met specifieke producten is dat toch een stuk lastiger. Als je tayerblad of kouseband in de winter in Nederland wil gaan telen, heb je zoveel stookkosten. Dat is gewoon niet te doen. Maar in de zomer kiezen Chinese consumenten juist weer vaak voor het Hollandse product. Dat ziet er heel anders uit, maar men is wel weer te spreken over de smaak."

Kerst
In de zomer staat de afzet van de exoten traditioneel op een lager pitje, maar volgens Ernst blijft de afzet via de supermarkten dit jaar opvallend goed lopen. "De markthandel ligt dan stil. Bij ons begint het na februari doorgaans goed te lopen tot de zomer en daarna is het vanaf eind september weer topdrukte met een piek richting de Kerst. Wel zien we de exotenconsumptie onder de Nederlanders met Kerst de laatste paar jaar afnemen. Men neemt wel een kruidje bij het eten, maar niet meer in de volumes van vroeger. Blijkbaar gaat men toch 'back to the basic'."

In het verleden heeft Bel Impex ook veel geexporteerd, maar na wat slechte ervaringen, ligt de focus alleen op Nederland. "Het is moeilijk om in sommige landen een rol van betekenis te spelen. Duitsland is een gigantische markt, maar er zijn daar wel veel Chinese of Vietnamese spelers die zelf importeren. Daarbij ligt het prijsniveau op een stuk lager niveau. De export kan dan zomaar 1 tot 1,50 euro per kilo schelen met luchtvracht. De kosten zijn hier nou eenmaal erg hoog."


Kouseband

Rechtstreeks of niet
Het is geen geheim dat de exoten uit de landen van herkomst vaak voorkomen op de lijst van de NVWA wat betreft residuen en gewasbeschermingssmiddelen. Volgens Ernst weet Bel Impex veel problemen te tackelen door de teelt in eigen hand te houden. "We hebben lokale mensen goed opgeleid en de telers worden heel goed aangestuurd. Soms is er wel eens eentje eigenwijs, maar die valt vaak gelijk door de mand, is het niet daar, dan is het wel hier. De producten worden voor verzending gecontroleerd, maar ook bij aankomst en nog eens bij ons. Daarbij krijgen we twee tot drie keer per week fysieke controles. Zo geldt er voor bepaalde Thaise producten een exportverbod. Vorig jaar importeerden we die nog weleens via andere landen, maar dat leverde zoveel beslommeringen op dat we ermee zijn gestopt."


Gember

Bel Impex is FSCC 22000 gecertificeerd en de leveranciers hebben grotendeels Global Gap of vergelijkbare certificaten. Bel Impex wil zich onderscheiden door jaarrond een uniforme kwaliteit te leveren. "We zijn een slagje duurder dan collega-groothandels, maar hebben nagenoeg jaarrond productie en een uniforme kwaliteit en daar is de retail heel gevoelig voor. Ik wil niet arrogant zijn, maar in het retailsegment hebben we nauwelijks concurrentie. In een vroeg stadium hebben we onze automatisering op de levering aan de grootwinkelbedrijven afgestemd. Dat was een forse investering, maar daar plukken we nu de vruchten van. Ik zie de toekomst dan ook positief tegemoet. De exotenverkoop vertoont nog altijd een stijgende lijn."

Voor meer informatie:
Bel Impex
Foodcenter Amsterdam / 171-2
Jan van Galenstraat 4
1051 KM Amsterdam
Tel: 31 (0)20 6815205
Fax: 31 (0)20 4003229
ernst@belimpex.nl
www.belimpex.nl