Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Prominent enthousiast over Elite-concept van Grodan

Innovatiecentrum Prominent Groeneweg II in 's-Gravenzande gebruikt dit jaar in 3,4 ha kas het nieuwe "Single Plant System" van Grodan: Elite. "De resultaten zijn verbazingwekkend positief", aldus Cornelis de Rijke, teeltmanager van Prominent. Het gebruik van Elite vergt een andere manier van telen. Het is een concept. Cornelis: "We houden ons strikt aan deze conceptregels. Vorig jaar hebben we een vergelijkingsproef gedaan. We teelden toen Roterno; 1,7 ha op ons standaard substraat Grotop Master en 1,7 ha volgens het Elite concept. Roterno is een 100 grams tomaat die extra groeikracht vooral stopt in het gewas en niet zo zeer in productie. We hebben vorig jaar in dezelfde kas, bij gelijke klimaatomstandigheden toch een productiestijging gemeten van +5,3%. De meerproductie viel vooral in het voor- en najaar. We konden 4 a 5 dagen eerder startten met oogsten."


Links Cornelis de Rijke en rechts Gert-Jan Goes

Duidelijk verschil
Dit jaar teelt Prominent het tomatenras Prunus volgens het Elite-concept. Dit ras is meer generatief dan Roterno en stopt extra groeikracht makkelijker in de vrucht, dus de verwachtingen zijn nog hoger gespannen. Cornelis de Rijke: "We vragen ons weleens af, hoe het kan. Het werkt in ieder geval. We zien nu duidelijke verschillen in de grofheid van de vrucht. Als tuinbouw willen we vooruit, en het lijkt of we hier de goede tool voor in handen hebben gekregen."



Gert-Jan Goes van Grodan geeft aan dat een goed druppelsysteem belangrijk is om de beste resultaten uit dit concept te halen. Gert-Jan:"Omdat er één plantblok en één druppelaar per mat staat, komen de verschillen in druppelaarafgifte duidelijker naar voren. Als er drie blokken op staan, worden de verschillen meer genivelleerd. Die verschillen zijn er wel, maar vallen minder op. Dat nivellerende effect vervalt met het Elite-concept. De gelijkheid binnen de units is evenwel geoptimaliseerd en er vind geen concurrentie plaats in de wortelzone.

Extra stuurinstrument
Eén van de onderdelen van het Elite-concept is het hanteren van een andere irrigatiestrategie . Om het interingspercentage op 12% te houden, wordt er een uur (1 a 2 gietbeurten) langer gedruppeld aan het einde van de dag. Cornelis: "Dit extra uur zorgt overigens niet voor een meer vegetatieve groei. Er wordt eigenlijk meer groeikracht meegegeven. Aanpassingen in vooral de stoptijd leiden direct tot een generatieve of meer vegetatieve gewasreactie; we hebben er duidelijk een extra stuurinstrument bijgekregen."



Het plantgat van de Elite-mat staat niet in het midden, ook de druppelaar en drainopening hebben een vaste positie. Hierdoor wordt een optimale irrigatie-efficiëntie bereikt; verversen van de mat en daarmee verlagen van het EC-gehalte in de mat gaat snel en efficiënt. Opvallend is dat de capillaire werking van de mat is verbeterd. Dit komt door de hogere dichtheid van het substraat in het bovenste gedeelte. De wortels bevinden zich daarom vooral in het bovenste gedeelte van de mat en minder onderin. Daar waar de zuurstof / waterbalans het meest efficiënt is. Cornelis: "Het gaat ons natuurlijk niet om een zo groot mogelijk wortelgestel, maar wel om het meest efficiënte."

Cornelis de Rijke geeft aan dat de prijs voor deze mat hoger is. En ook de arbeidskosten rondom deze teeltwijze zijn wat hoger. Prominent neemt dit voor lief. Cornelis lacht: "Het gaat ons om het rendement en dat is goed. Deze productiestijging staat in geen verhouding met andere investeringen die worden gedaan om een paar procent productiestijging te kunnen behalen. Daar hoeven we niet lang aan te rekenen." Volgend jaar zal Prominent het areaal met het Elite-concept verder uitbreiden. Cornelis de Rijke van Prominent wordt al vaak benaderd door telers voor meer informatie over dit onderwerp. Ook Gert-Jan Goes merkt dat er veel belangstelling is voor Elite.

Voor meer informatie:
Grodan
Gert-Jan Goes
Adviseur substraat & irrigatie
gertjan.goes@grodan.com
tel 0651 51 82 49

Prominent

Cornelis de Rijke
Teeltverantwoordelijke
cornelis@prominent-groeneweg.nl
tel 0174 – 627 565
Publicatiedatum: