Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Branddetectie voor transformatorstations

De elektrische energievoorziening vanuit transformatorstations is een belangrijk onderdeel binnen het glastuinbedrijf. De stations maken onder andere belichting van gewassen mogelijk en zorgen voor de werking van de apparatuur. Als de stroom wegvalt als gevolg van een brand in een transformatorstation, dan heeft dit vanzelfsprekend verstrekkende gevolgen. Het nemen van maatregelen om een dergelijk incident te voorkomen is daarom van groot belang.



Optimale beveiliging van belichtingsstations
Om haar transformatorstations nog veiliger en bedrijfszekerder te maken en de kans op een brand te minimaliseren, introduceert Alfen, producent van transformatorstations, een uniek detectiesysteem. Omdat gewone detectiesystemen een brand pas in een ver gevorderd stadium ontdekken, maakt Alfen gebruik van een Aspirated Smoke Detection (ASD) systeem. Hiermee wordt een beginnende brand in een zeer vroeg stadium ontdekt, waardoor grote schade aan het station of het compleet uitbranden van de installatie kan worden voorkomen.



Continue controle op rook
De detectie welke Alfen in haar stations toepast, maakt gebruik van halogeenvrije PVC-buizen door het gehele station die in een U-vorm door het laagspannings-(LS) gedeelte van het station lopen. Als een brand ontstaat, gebeurt dat in veruit de meeste gevallen in het LS-gedeelte.

Het circuit zuigt zowel in de laag- als middenspanningsruimte en op kritieke punten in het station, de lucht aan. Deze lucht wordt vervolgens door een zeer nauwkeurig detectiesysteem geanalyseerd op rookdeeltjes. Het systeem reageert al op rookdeeltjes die tijdens de smeulfase van een brand ontstaan, waardoor in een zeer vroeg stadium kan worden ingegrepen. Het systeem werkt op basis van luchtbemonstering door een dubbel filterprincipe met een vaste stabiele laserbron. Dit maakt het product duurzaam, want er is minder vervuiling van luchtfilter en daarom minder onderhoud.

Directe melding en afschakeling bij brand
Als rook in het station wordt gedetecteerd, zal de middenspanning met behulp van een trip unit direct worden afgeschakeld om de bron weg te nemen. Zo wordt voorkomen dat de brand zich verder ontwikkelt. Optioneel stuurt het systeem vervolgens een melding naar de tuinbouwcomputer dat het station is uitgeschakeld naar aanleiding van rookontwikkeling. Dankzij de gerichte aanzuiging van lucht en de nauwkeurige detectie, is de kans op een valse melding door rook van buitenaf minimaal.

Verzekeren alleen is niet voldoende voor het oplossen van risicovraagstukken
Verzekeringsmaatschappijen, waaronder Interpolis en Avéro Achmea, erkennen de voordelen van het nieuwe branddetectiesysteem. Deze verzekeraars adviseren ondernemers met belichting, maatregelen te nemen om de uitval van installaties te beperken. Verzekeren alleen is niet meer voldoende voor het oplossen van uw risicovraagstukken. Is de impact van installatie-uitval op uw bedrijf groot? Dan kan branddetectie in het transformatorstation een voorwaarde zijn voor uw verzekering.

Meer informatie

www.alfen.com/branddetectie
Publicatiedatum: