Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
afvalstromen duurzaam hergebruiken voor productie voedsel

Startsein uniek duurzaamheidsproject in Kaapstad

Op dinsdag 8 juli ondertekende de Westlandse Aqua-Soil Group onder de ogen van minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking een uniek samenwerkingscontract met haar Zuid-Afrikaanse partner Agri Mega Enterprise. De ondertekening betekent het startsein van de Aqua-Soil approach in Kaapstad om volgens een unieke Nederlandse methode afvalstromen uit de stad duurzaam te (her)gebruiken voor de productie van voedsel. Met de methode worden tevens banen gecreƫerd, opleiding gestimuleerd en waterschaarste tegengegaan. In eerste instantie betreft de opdracht om een pilot op te zetten, dat bij succes uitgerold kan worden in geheel Zuid-Afrika.


De ondertekeningsceremonie tijdens de Department of Design conferentie in Kaapstad. V.l.n.r. Noel Bastiaan (Agri Mega Enterprise, Aad Wubben (Aqua-Terra Nova), Niek Schelling (Nederlandse Ambassade Zuid-Afrika), Aart van den Bos (Verbos Business Development), Minister Ploumen (ministerie van buitenlandse handel en OS), Paul van Koppen (NWP) en achterin Ashraf Adams (Municipality Drakenstein)

Na de ondertekening organiseerde de Aqua-Soil group een workshop over de mogelijke toekomstige voedselproductie in Zuid-Afrika. De workshop bood 50 internationale bezoekers de kans om gezamenlijk na te denken over de toekomstige voedselproductie en de daarbij behorende uitdagingen. Met Duplo werden verschillende stakeholders in het proces zichtbaar. De Duplo was tevens een metafoor voor de verschillende modulaire bouwblokken die de Aqua-Soil Approach behelst.

Het concept werd met veel enthousiasme omarmt, waardoor op korte termijn nieuwe stappen gemaakt kunnen worden om de Aqua-Soil approach verder uit te rollen. Hiermee wordt een uniek en innovatief cross-over project tussen de topsectoren Tuinbouw, Agro/Food en water ontwikkelt. In samenwerking met Partners 4 Water, Het Department of Design, het NWP en Agri Mega Enterprise en belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van een groene en duurzame economische sector in Zuid-Afrika.

De Aqua-Soil Approach komt voort uit een holistische, integrale benadering van verschillende samenwerkende partijen. Vanuit een gezamenlijk project uitgevoerd door Aqua-Terra Nova BV, For Elements BV en Living Lands (NGO, Zuid-Afrika) is tijdens een rivierherstel project het idee ontstaan voor een holistische gebieds-benadering voor het ontwikkelen van duurzame tuinbouw door de inzet van ecosysteemdiensten in Zuid-Afrika.

Voor meer informatie: www.aquasoilgroup.com
Publicatiedatum: