Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
30 september deadline om aan fytosanitaire regelgeving te voldoen

EU waarschuwt AGF-exporterende landen uit derde landen

De Europese Commissie heeft gewaarschuwd streng op te treden tegen de import van fruit en andere producten uit bepaalde landen als deze op 30 september van dit jaar nog niet aan de fytosanitaire regelgeving van de EU voldoen. De Commissie heeft de National Plant Protection Organisation van acht landen een brief gestuurd waarin zij haar bezorgdheid over het hoge aantal onderscheppingen van ladingen met schadelijke organismen uit. Onder de landen waren Pakistan (mango, pompoen, guave, aubergine en citrus), Bangladesh (pompoen, aubergine en citrus), Cambodja (basilicum, pompoen, selderij en paprika), Ghana (pompoen en aubergine), de Dominicaanse Republiek (pompoen, aubergine en mango), Kenia (pompoen, mango en basilicum), Sri Lanka (pompoen, mango en guave) en Oeganda (paprika).

In de brief stond dat er op dit moment maatregelen genomen worden tegen de fytosanitaire risico's van sommige AGF-producten, waaronder mango en andere producten, uit landen zoals Brazilië, China, Egypte, India, Israël, Zuid-Afrika, Thailand en Vietnam.

De Commissie heeft elke NPPO uitgenodigd om de redenen waarom het land niet aan de EU-regelgeving voldoet te onderzoeken en adequate maatregelen te nemen om er voor te zorgen dat de AGF, die naar de EU geëxporteerd wordt vrij is van schadelijke organismen. Als dit op 30 september niet gebeurd is, zullen er noodmaatregelen genomen moeten op EU-niveau en zal de import van sommige AGF mogelijk verboden worden. De Commissie heeft de NPPO's gevraagd een actieplan op te sturen en zal nauwlettend toezien op de ontwikkeling van de situatie in de geadresseerde landen.

Dit seizoen werden er al twee ladingen mango uit Pakistan teruggestuurd (in juni en juli) vanuit het Verenigd Koninkrijk, nadat er fruitvliegjes in gevonden werden. Hoewel er vorig jaar 234 Pakistaanse mangozendingen werden afgewezen in verschillende EU-landen is de situatie dit jaar ernstiger. In april verbood de EU de import van mango's en een aantal groenten uit India vanwege besmetting met fruitvliegjes en scherpte de regels voor Pakistan aan.

Bron: dawn.com
Publicatiedatum: