Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rechter zet streep door vergoeding van Faunafonds voor ganzenschade van peenteler

Rechter zet streep door vergoeding van Faunafonds voor ganzenschade van peenteler
Een groenteteler uit het oosten van Brabant kan geen aanspraak maken op een vergoeding van ruim 11.000 euro van het Faunafonds vanwege vraatschade door ganzen in een perceel met fijne peen. Dat heeft de Raad van State op 9 juli bepaald. De rechter oordeelt dat het Faunafonds het recht heeft om de aanvraag op administratieve gronden te weigeren. Eerder had de rechtbank in Den Bosch de schadevergoeding wel toegekend, mede doordat de fout was veroorzaakt door onjuiste voorlichting aan de jachthouder in het gebied.

In hoger beroep oordeelt de Raad van State dat het Faunafonds terecht stelt dat de schade uiterlijk op dezelfde dag gemeld had moeten worden en dat de teler niet het maximale heeft gedaan om schade te voorkomen. De jachthouder informeerde bij de Faunabeheereenheid of er een ontheffing voor afschot van ganzen bestond voor de betreffende percelen. Die bleek er wel te zijn, maar dat werd niet meegedeeld door de Faunabeheereenheid. De jachthouder vroeg vervolgens ten onrechte alsnog een ontheffing aan. De Raad van State stelt het Faunafonds in het gelijk bij de stellingname dat de teler had moeten weten dat zo'n ontheffing al bestond. In dat geval had de jachthouder meer kunnen doen om de schade te beperken.

Zie voor meer informatie de volledige uitspraak op de website van de Raad van State.
Publicatiedatum: