Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Joop de Hoog, Friskom

Opleving komkommerprijzen, maar één zwaluw maakt nog geen zomer

Tholen - De komkommermarkt zijn deze week opgeleefd. Voor het eerst in het seizoen is er verbetering zichtbaar in de Nederlandse en Belgische prijzen, vertelt Joop de Hoog van Friskom. Vandaag liggen de prijzen voor de 30'ers op de vrije markt voor ca 25 cent. De 35'ers gaan richting 33 cent. De 40'ers liggen daar een paar cent boven.

Eindelijk verbetering in de komkommermarkt. De prijzen zijn deze week gestegen. De 40'ers gingen in Belgie van de hand voor 50 cent en in Nederland lag de prijs afhankelijk van de handelaar tussen de 30 en de 40 cent, vertelt Joop de Hoog van Friskom. "De bemiddelingsprijzen voor deze week waren voor de 35-ers ook al goed." Ook de teeltwisseling speelt mee. "De hogedraadteelt wisselt van begin tot half juli. De telers die twee keer zetten, hebben rond 20 juni de kas leeggehaald en veelal afgelopen weken geplant. Dat geeft ook een klein gaatje, al is het niet veel." De productie is vorige week tegengevallen door de lage instraling en dat heeft deze week nog effect. Bovendien stimuleert het mooie weer de consumptie en zijn een aantal telers in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland druk met de teeltwissel. "De Duitse middenprijs ligt hoger dan hier, maar die verschillen nemen steeds verder af."

Bemiddelingsprijs
Ook voor volgende week ziet de markt er niet slecht uit. Gezegd wordt dat de bemiddelingsprijs volgende week boven een kwartje staat. "Die informatie is nog niet bevestigd, maar dat geeft voor een beperkt aantal telers zeker perspectief. De vraag blijft natuurlijk wat er is voorverkocht en hoelang deze prijs blijft hangen."

Een opleving als deze is namelijk nog lang niet genoeg om het tij in de sector te keren. De slechte situatie in de komkommermarkt heeft invloed op de hele keten: ook bij plantenkwekers en zaadveredelaars is druk voelbaar. "Nu is het iets beter, maar één zwaluw maakt nog geen zomer", vertelt De Hoog. "Komkommerstelers kunnen hun kosten nog steeds niet betalen uit hun opbrengsten. De rekeningen stapelen zich op en het rode bedrag onder de streep stijgt."