Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Agro Care Rilland

Geen groeilicht buiten de kas met nieuwe armaturen

Tholen - Je betonpad belichten en je gevelscherm belichten. Eigenlijk helemaal niet logisch om te doen, maar toch gebeurt het overal. Onno Boers van CombiCoop raakte hierover in gesprek met Martin van der Dool van Hortilux Schréder. Hortilux Schréder heeft nu twee reflectoren ontworpen waarmee het groeilicht terug het gewas in gekaatst wordt. Het systeem is afgelopen seizoen getest bij Agro Care in Middenmeer en wordt geïnstalleerd in hun kas in Rilland.


Kees van Veen (Agro Care) met Martin van der Dool (Hortilux Schréder) en Onno Boers (CombiCoop, de onderzoeks- en inkooporganisatie van Agro Care en CombiVliet)

"Je probeert elke keer een slag te maken. Je reflectoren wassen, je bollen schoonhouden, aan de slag met de alfa- en beta-reflectoren. Dit is de volgende stap", vertelt Onno Boers van CombiCoop over de nieuwe reflectoren van Hortilux Schréder. CombiCoop is het adviesbureau van CombiVliet en Agro Care. Boers onderzoekt en begeleidt teeltinvesteringen voor de tomatenkwekerijen. Al brainstormend met Martin van der Dool van Hortilux Schréder kwam het onderwerp over optimaal gebruik van groeilicht - een onderwerp dat bij beide bedrijven veel aandacht krijgt. Dat er met de huidige groeilichtinstallaties groeilicht op het gevelscherm en op de betonpaden valt, beviel de twee niets. Daarom ontwikkelde Hortilux Schréder twee nieuwe reflectoren.

Gevelscherm
De eerste reflector is geschikt voor licht dat op het gevelscherm valt. Metingen wezen uit dat in de kas van Agro Care gemiddeld 180 µmol licht aanwezig is. Aan de buitenste paden komt de lichtsterkte niet hoger dan 160 µMol, terwijl buiten de kas nog 80 µMol gemeten, laat Martin van der Dool aan de hand van grafieken zien. "Er was sprake van lichtverlies. Zonde van het geld, van het rendement van de teelt en ook niet MVO." De nieuwe reflector is asymmetrisch gevormd en weerkaatst het licht juist terug de kas in. De uitstraling naar buiten daalt met 30%. De lichtsterkte in de kas is in de eerste 2 vakken langs de gevel met 6% gestegen. Hierdoor is meer productie mogelijk.


Het HSE NXT II armatuur met de nieuwe reflector


Achter hangen de conventionele armaturen. Inmiddels ingepakt in plastic. De nieuwe reflectoren worden helemaal tegen de zij- kopgevel van de kas geplaatst. Dankzij de reflectoren valt er genoeg licht in het gewas en minder op het gevelscherm.

Pad

Als het systeem aan de zijkant nuttig blijkt, waarom dan niet boven het betonpad? Uit die gedachte volgde de tweede reflector. In plaats van de paden te belichten, wordt het licht terug het gewas in gekaatst. Dankzij de betere benutting van het licht kan er per 16 meter een armatuur minder opgehangen worden, ofwel 500 Watt per tralie van 8 meter. Het systeem is deze winter getest bij de tomatenkwekerij Agro Care in Middenmeer. Dat is zo goed bevallen, dat deze reflectoren nu de kas in Rilland worden toegepast. De belichting hangt er sinds 2001 en is aan vervanging toe, vertelt Kees van Veen van Agro Care. Van de hoeveelheid licht die niet op de planten valt, is hij bovendien best geschrokken. "Dat licht naar buiten valt en niet op je planten, is precies wat je niet wilt. Je jaagt toch 120 euro stroom door een armatuur heen. Per 16 meter is dat snel verdiend."


De nieuwe reflectoren boven het betonpad


Links de nieuwe reflector. Rechts: boven het eerste vak is elke 16 meter een armatuur losgekoppeld om de lichtsterkte op de plant gelijk te houden.



Het verschil tussen de nieuwe reflectoren boven het gewas voor in de kas en de oude reflectoren achter. De lichtintensiteit in de plant blijft gelijk.


Terugverdienen
De aanschafprijs van de armaturen met asymmetrische reflectoren ligt hoger dan die van armaturen met de standaard Bèta reflector. "Je hangt ze niet in de hele kas alleen aan het pad en de kopgevel. Dus de aantallen ervan zijn lager", verklaart Martin van der Dool. Doordat er een relatief klein aantal benodigd is en er per saldo minder armaturen nodig zijn, valt de extra investering volgens hem mee. "We merken dat overal waar nu voor belichting gekozen wordt, de nieuwe armaturen opgehangen worden. Je werkt duurzamer en bespaart energie en investering. Dan is de keus snel gemaakt."

Voor meer informatie:
Joan Verbeek
Hortilux Schréder b.v.
Vlotlaan 412
2681 TV Monster
T 0174 – 286628
j.verbeek@doolindustries.com

www.hortilux.com