Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Enza Zaden veredelt Tugba voor Turkse markt

"Turkije kan wereldspeler worden voor gestookte trostomatenteelt"

Tholen - De Turkse AGF-sector is volop in ontwikkeling en volgens Roelof Tempel van Enza Zaden zijn de mogelijkheden voor Turkije groot. Hij vertelt waarom Enza Zaden een speciaal veredelingsprogramma voor de Turkse markt heeft opgezet en wat het eerste ras hieruit, Tugba, kan betekenen voor de sector.

Zaadveredelaar Enza Zaden is al jaren actief op de Turkse markt. Van het Turkse areaal gestookte kasteelt, zo'n 800 hectare, wordt sinds vier jaar een deel ingevuld door trostomaat Diamantino. Het areaal Diamantino groeit jaar na jaar. De trostomaat is geschikt voor de hightech tuinbouw en wordt onder andere geteeld met de warmte van de heetwaterbronnen rond Izmir. "Inmiddels kiezen sommige Nederlandse importeurs zelfs specifiek voor Turkse Diamantino. Mede dankzij de goede telers in Turkije, vertrouwen ze geheel op de kwaliteit", vertelt Roelof Tempel, Regio Manager bij Enza Zaden voor o.a. Turkije. Ook cocktailtomaat Avalantino is aan een opmars bezig. "Avalantino is echt een specialty voor de Turkse markt", vertelt Mesut Nar van Ag Tohum, de Turkse partner van Enza Zaden. "Het ras is onderscheidend op gebied van smaak en kwaliteit."


Avalantino, specialty voor de Turkse markt (foto Ag Tohum)


Diamantino. De populariteit groeit jaar na jaar (foto Ag Tohum)

Gestookte tomaten
Enza Zaden ziet echter nog meer mogelijkheden voor de Turkse tomatensector. "Het tempo van de areaal uitbreiding is lastig in te schatten, want ook hetTurkse investeringsklimaat staat onder druk. Maar het kan een van de belangrijkste markten voor de gestookte tomaat worden", voorspelt Tempel. De teeltomstandigheden zijn goed en de afzetmarkt is in ontwikkeling. De gemiddelde inkomens stijgen. "Door de groeiende welvaart, groeit ook de retail, vertelt Tempel. "Van de Turkse productie gaat misschien slechts 20% naar de supermarkten. Dat percentage zien we oplopen. Daardoor komt er vraag naar ander product: een betere kwaliteit, een betere houdbaarheid en diversificatie in de markt."

Niet alleen als producent voor de eigen markt, ook als exportmarkt kan Turkije groeien. Logistiek gezien is Turkije interessant, met exportmogelijkheden naar met Midden-Oosten en Oost-Europa. "Daarbij gaat het niet alleen om de productie, maar ook om de innovatie. De kwaliteit moet goed zijn en er liggen kansen voor nieuwe segmenten."

Veredelingstraject
Al met al zijn er voor Enza Zaden genoeg redenen om Turkije als serieuze partner te zien op het gebied van tomaten. Daarom startte het bedrijf enkele jaren geleden een veredelingstraject specifiek gericht op de Turkse markt. Voorheen werd er vanuit Noord-West Europa materiaal geselecteerd voor de Turkse markt. "Maatwerk maakt het traject veel succesvoller", vertelt Tempel. In Turkije worden de planten niet geënt en is de luchtvochtigheid hoger dan in Europa. "En het teeltseizoen verloopt anders. De teelt start in september en er wordt geteeld tot juni."


Tugba, speciaal veredeld voor de Turkse markt (foto Ag Tohum)

Tugba
Het eerste resultaat van het Turkse veredelingstraject is inmiddels in de markt geïntroduceerd: trostomaat Tugba. Het ras is resistent tegen meeldauw, Cladosporium en TYLCV. Daarnaast kenmerkt het ras zich op stevigheid, kleur en de sterke groene delen. Bovendien is het een makkelijk teelbaar ras "De plant is flexibel en het planttype is open. Dat is belangrijk, omdat het lastig kan zijn goed opgeleid personeel te vinden", vertelt Tempel. In de winter blijft Tugba bovendien mooi op maat.

Dit seizoen staat het ras voor het eerst in de Turkse kassen. Bij de introductie ervan werkt Enza Zaden intensief samen met de Turkse partner en distributeur Ag Tohum. "Het is een flexibel ras. Dankzij de resistentie kan er minimaal gewasbescherming ingezet worden", vertelt Mesut Nar van Ag Tohum. "Tugba wordt de toekomst voor Turkije."


Op een rij: Avalantino, Tugba (E15M.40366 ) en Diamantino


En doorgesneden.


Voor meer informatie:
Enza Zaden
Haling 1E
1602 DB
Enkhuizen
T +31 (0)228 350 100
F +31 (0)228 315 960
info@enzazaden.nl
www.enzazaden.nl