Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
“kwaliteit van specialty moet onberispelijk zijn”

Sorteerlijn met camera’s voor vleestomatenkwekerij A+G van den Bosch

Tholen - De vleestomaat is een specialty en de kwaliteit moet onberispelijk zijn. Dat vindt Bart van den Bosch van kwekerij A+G van den Bosch. De grootste leverancier van vleestomaten in Nederland heeft deze winter daarom belangrijke veranderingen doorgevoerd in de teelt, verwerking en verpakking.

Kwekerij A+G van den Bosch is 64 jaar geleden opgericht en richt zich al jaren volledig op de teelt van vleestomaten. Dit segment heeft een roerig verleden. Na een grote populariteit in de jaren '80 is het areaal flink gedaald. Ondertussen is het areaal al een paar jaar redelijk stabiel en wordt kwaliteit weer steeds belangrijker. Dat merkt ook Bart van den Bosch, een van de drie eigenaren van de grootste vleestomatenkwekerij van Nederland. Het bedrijf besloot daarom belangrijke veranderingen in het bedrijf door te voeren. De teeltlijnen zijn aangescherpt. Er wordt direct geoogst in de eindverpakking en de nieuwe selectielijn maakt het mogelijk specifieke bestellingen klaar te maken.


A+G van den Bosch teelt op 26 hectare vleestomaten

Oogsten in eindverpakking
Bij kwekerij A+G van den Bosch werd tot vorig jaar gebruik gemaakt van watergoten om de tomaten naar de verpakkingsruimte te transporteren. "In de kist, in de watergoot, in de kar, in de droger", somt Van den Bosch een deel van het traject op. "Het werkte, maar in totaal waren het wel acht stappen." Dat betekent ook acht keer risico op beschadigingen. Door direct in de eindverpakking te oogsten, is dat nu uitgesloten. De tomaten worden op bestelling geoogst en gaan direct de gewenste verpakking in. Hierdoor is het ook beter mogelijk om met kroon te oogsten. "In de zomer moesten we dat soms achterwege laten. Zeker voor verre bestemmingen doe je er alles aan om beschadigingen tijdens het transport te voorkomen. Dat terwijl de kroon juist de kroon op de koningstomaat is", verwijst Van den Bosch naar de naam die een Duitse retailer aan de vleestomaat heeft gegeven.


Oogsten direct in de eindverpakking. Onder de oogstwagen is de watergoot te zien. Die is inmiddels niet meer in gebruik.

Selectielijn
Na de oogst gaan alle vleestomaten sinds dit seizoen door een selectielijn uit eigen ontwerp. De installatie beoordeelt de productie met behulp van videobeelden. Het idee was hiermee eventuele beschadigingen direct uit te selecteren halen en grote en kleine formaten te kunnen onderscheiden. De mogelijkheden blijken echter veel groter. Dankzij de videobeelden en projecties op de tomaten is het mogelijk bestellingen op nauwkeurig gewicht klaar te maken. Zo liggen in de verwerkings-ruimte verschillende dozen van 7 kilo klaar: de ene met 15 tomaten, de andere met 35 tomaten. "Dat zijn ook wel de uitersten", vertelt Van den Bosch. "Als dat de wens van de klant is, kunnen we dat nu leveren."


De sorteerlijn, op basis van projectie- en cameratechniek.


Links: sorteringen vleestomaten op grootte. De voorste doos bevat product van ca. 500 gram. De achterste van ruim 210 gram. Dankzij de projectie kunnen deze tomaten nu geselecteerd worden voor speciale klanten. Rechts: Koning Vleestomaat, uiteraard met kroon

Houdbaarheid
Niet alleen in de verwerking en de verpakking zijn veranderingen doorgevoerd. Ook in de teelt zijn technische stappen gezet om de uniformiteit in de productie verder te verbeteren. Met een weegsysteem houdt Van den Bosch de productie nauwkeurig in de gaten. Daarnaast wordt bij de oogst meer rekening gehouden met de wens van de klant over rijpheid van de tomaat. Dat verbetert de houdbaarheid voor de klant. "Voor verre bestemmingen moeten ze vier, vijf dagen op transport kunnen", vertelt Van den Bosch. "En in Spanje is vraag naar nog groen product voor de zuurdere gerechten. Daar telen en oogsten we gerichter op." Het is wel behoorlijk wat meerwerk, erkent de teler. "Maar de vleestomaat is een specialty. De kwaliteit moet onberispelijk zijn om aan de verwachtingen te voldoen." Ook vanuit de afzet blijkt de strategie te werken. "We zien een toename van de bestellingen. Je hoort niet snel dat de kwaliteit van een bestelling de verwachtingen overstijgt. Klachten komen over het algemeen iets sneller door. Maar aan de vraag en de bestellingen zien we de impact."




Bart van den Bosch.

Verkoop via The Greenery

Voor meer informatie:
A&G van den Bosch BV
Petuniaweg 28
2665 NK Bleiswijk
www.vleestomaat.nl

Publicatiedatum: