Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Beroep afvalverwerker tegen GMO-subsidie ZON niet gegrond

Het College van Beroep en Bestuur heeft het bezwaar van een afvalverwerkingsbedrijf tegen de toekenning van GMO-subsidie aan ZON fruit & vegetables, niet ontvankelijk verklaard.

Het gaat om GMO-subsidie uit het jaar 2010. De Coöperatieve telersvereniging Zuidoost-Nederland kreeg in dat jaar onder andere subsidie voor afvalverwerking en recycling. Dankzij de subsidie werden de kosten van afvalverwerking voor 50% vergoed met GMO-subsidie, mits dit plaatsvond bij een door de vereniging geselecteerd bedrijf. De teler moet de andere 50% zelf betalen.

Tegen de subsidie op afvalverwerking en recycling is bezwaar gemaakt door een afvalverwerkings en -sorteerbedrijf. Zij vinden dat ze benadeeld worden door de situatie. Telers zullen immers naar de verwerker stappen waar subsidie mogelijk is.

Volgens ZON moest het bezwaar niet behandeld worden omdat dit bedrijf geen belanghebbende is. Het bedrijf is niet actief in de AGF-sector, maar in de afvalverwerking. Daarom is er geen sprake van rechtstreeks belang. Ook het College voor Beroep en Bestuur oordeelt nu dat het afvalverwerkingsbedrijf wordt geraakt door het toekennen van de subsidie.

Het klinkt niet onaannemelijk dat telers naar een andere afvalverwerker gaan, vindt het College. Dat volgt echter uit de keuze van de telersvereniging voor de afvalverwerker. De subsidieverstrekker, kiest niet voor een specifiek afvalverwerkingsbedrijf en heeft hier dus niets mee te maken. Daarom is de klacht terecht ontvankelijk verklaard, oordeelt het CBB. Het beroep is ongegrond.

Lees de hele uitspraak hier.