Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hopen op een koude winter

Boerenkool paradepaardje van Glas Groenten

Tholen – Henk en Mike Glas van Glas Groenten in Broek op Langedijk, Noord-Holland, handelen vooral in regionale wintergroenten. Af en toe wordt het assortiment uitgebreid met citrus. En als het aanbod te klein is, importeren vader en zoon de groenten zelf. Het paradepaardje van de handelsfamilie is boerenkool, gedeeltelijk van eigen teelt.

In de zomermaanden is het rustig bij de handelaren. De snijmachines voor de boerenkool staan stil en spruiten zijn er nog niet om verpakt te worden. "Daardoor hebben we genoeg tijd voor het onderhoud aan de machines," vertelt Mike. Waspeen, bieten, kolen en aardappelen staan wel in de koelcellen. "De waspeen wordt geleverd door een aantal vaste telers hier in de buurt," vervolgt Mike. "We spoelen de peen na en verpakken de waspeen voor de supermarkten."


Henk en Mike Glas.

Regionale supermarkten
Tot de klantenkring van Glas Groenten behoren enkele supermarkten in de regio. "We zijn sterk in regionale producten," vertelt Mike Glas, "de supermarkten vragen steeds vaker om regionale groenten." Ook biologische supermarkten horen tot de klantenkring van Glas. "We leveren al zo'n 20 jaar biologische producten uit deze streek, bijvoorbeeld bieten, kolen en knolselderij," vertel Henk Glas, vader van Mike. Het bedrijf heeft een SKAL, HACCP en BRC-certificaat.

Of het assortiment uitgebreid wordt met citrus is afhankelijk van het aanbod en de vraag. "We bieden wel citrus aan, maar het heeft geen vaste plek in ons assortiment," legt Mike uit. "We zijn wel bezig geweest met eigen import van citrus, maar daar was te weinig vraag naar. De lijnen naar het zuidelijk halfrond zijn nog open, dus zodra er een vraag komt kunnen we importeren." Om de gaten in het Nederlandse seizoen te vullen, importeren de Noord-Hollandse handelaren wel producten uit bijvoorbeeld Spanje, Frankrijk en Groot-Brittannië.

Spruiten met stronk
Spruiten en boerenkool zijn de paradepaardjes van Glas Groenten. Tijdens het seizoen worden de spruiten direct bij de telers ingekocht, waarna ze verpakt en nog dezelfde dag naar de supermarkten gebracht worden. "We hebben ook wel eens geprobeerd de spruiten met stronk te leveren," vertelt Henk. "Maar dat is niet aantrekkelijk. De stronken nemen te veel ruimte in tijdens het transport en in de supermarkt."

Eenzelfde reden is de oorzaak van het verdwijnen van de stronk boerenkool uit de supermarkt. De ruimte, die het product inneemt, is te groot. Henk Glas teelt deze wintergroente op 22 hectare. Daarnaast koopt hij de boerenkool in bij telers in de buurt van nog eens rond de 20 hectare. De meeste boerenkool wordt gesneden aan de supermarkten geleverd. Een enkele detaillist heeft nog interesse in de stronken.



Slecht boerenkoolseizoen
"Afgelopen seizoen was erg slecht voor de boerenkool," vertelt Mike. "In oktober zakte de vraag weg en die is niet meer bijgetrokken. We hebben 30% minder boerenkool verkocht afgelopen winter." Henk voegt toe: "de afzet is sterk afhankelijk van de gevoelstemperatuur. Als het koud wordt, zien we een piek in de afzet, maar daarna vlakt de vraag weer af." Vader en zoon hopen dan ook op een koude winter.

Op teeltgebied heeft de familie jaren geleden meegewerkt aan een veredelings-programma voor nieuwe, zoetere rassen boerenkool. Daardoor is de gedachte dat boerenkool het lekkerst is als er nachtvorst is geweest verleden tijd. "Vroeger was de boerenkool bitterder. Door de nachtvorst zette de boerenkool zetmeel om in suikers, waardoor die zoeter werd. Tegenwoordig gebruiken we zoetere rassen. Hetzelfde geldt voor spruiten," legt Henk uit.

Boerenkool is een nichemarkt. Naast dat de vraag afhankelijk is van de temperatuur, is het moeilijk de kool te exporteren. "Boerenkool is typisch Nederlands. Je kunt een beetje exporteren naar België en Groot-Brittannië maar dan houdt het op."



Superfoods
"We hebben wel eens geprobeerd om alleen het blad aan te bieden," vertelt Henk, "maar dat is geen succes geworden." Wel zien Henk en Mike boerenkool vaker opduiken in receptenboeken en is er een chipsfabrikant geweest die boerenkoolchips getest heeft. Daarnaast lijkt de groente mee te liften op de trend van de superfoods. "We zien ook dat de horeca vaker boerenkool gebruikt. Tijdens de wintermaanden staan vaker gewone gerechten als stamppot boerenkool op de menukaart. Daarnaast zien we dat er meer kant-en-klaarmaaltijden komen met boerenkool."

Glas Groenten levert de boerenkool ook buiten de regio, onder andere in Gelderland en Noord-Brabant, in 'bulk' verpakkingen van 4 tot 5 kilo. "Dat zijn voor ons bulk partijen," lacht Henk. In september verwachten vader en zoon de eerste boerenkool op de markt te brengen. Het seizoen duurt dan tot maart/april, afhankelijk van de temperatuur.

Meer informatie:
Glas Groenten VOF
Dulleweg 36
1721 PM Broek op Langedijk
T: 0226-313981
F: 0226-320245
E: info@glas-groenten.nl
W: www.glas-groenten.nl