Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Didier Algoet terug in paprika’s na half jaar tomaat

Prijzen paprika krabbelen op na halvering

Tholen - De paprikaprijzen bij BelOrta krabbelden vanochtend iets op. Eerder deze week kelderden de prijzen door het donkere weer en de vakanties. "Nu kwam er iets minder en het kwam minder vlot van de planten af", vertelt Didier Algoet, paprikateler en ondervoorzitter bij de veiling.
 
Virus
Dider Algoet, paprikateler uit Duffel, heeft een heftig jaar achter de rug. Nadat vorig jaar het tomatenbronsvlekkenvirus in zijn teelt toesloeg, moest hij de kas laten ruimen. "In vier weken tijd ging het van een plant tot de ganse kas. Er stond geen goede plant meer in." Om terugkomst van het virus te voorkomen gingen begin juli tomatenplanten de kas in – en die teelt was best wel lastig. "Het weer werd net beter en de planten groeiden als kool!" vertelt Algoet. Hij had erop ingezet tot eind oktober, begin november nog een kleine 20 kg te oogsten. Dat lukte, maar de prijzen vielen tegen. "Komkommers vallen in de zomer ook niet goed mee qua prijs, maar misschien hadden we die toch beter gezet."

Resistentie
Door de tussentijdse tomatenteelt konden de paprikaplanten dit jaar ook pas laat de kas in. Op 12/13 januari stond Algoets areaal weer vol. Met groen dit keer. "We willen de juiste resistentie, om zeker te weten dat we geen TSWV meer zouden hebben. De rode rassen met de resistentie waren te fijn." De teelt ziet er op het moment prima uit. "Al groeit het nu niet. Het is de ganse week al donker." Zelfs gisteren was er in Duffel geen seconde zon te zien. "Daarvoor waren we aardig op productie."
 
Prijzen halveren
"Maart en april waren bar slecht, voor alle kleuren. Zoiets heb ik in geen 25 jaar meegemaakt", vertelt de teler. "De aanvoer uit Spanje bleef hoog en wij waren vroeg. De markt was vol." Vanaf mei is het beter gegaan en ook juni was normaal. Na een sterk begin van juli, kelderden de prijzen deze week: van 1,5 euro op vrijdag naar woensdag 70 tot 80 cent. Vanochtend klom de klok terug naar 1,10 "Er kwam iets minder en het kwam er minder vlot af", verklaart Algoet. Ook de vier donkere dagen deze week zullen hun weerslag krijgen. "Het valt een beetje stil." Echt erg is dat niet. "De meeste mensen gaan nu op vakantie. We oogsten liever minder tegen een betere prijs, dan veel tegen een lage prijs."