Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Robbert van Essen: "Met belichte teelt creëren we meerwaarde"

Grotere aanvoer zorgt dit jaar voor moeizamere afzet pepers



Tholen - Al enkele jaren is Valstar Holland marktleider op de Nederlandse pepermarkt. Uniek is dat de telers die aan de afzetorganisatie leveren ook een gedeelte belichte teelt hebben staan, zodat het bedrijf, met uitzondering van een korte periode in december en januari, jaarrond pepers kan leveren. "Zowel rode, groene en gele pepers en Jalapeño-pepers hebben belichte teelt. Hiermee kunnen we meerwaarde creëren", vertelt Robbert van Essen, die verantwoordelijk is voor de peperverkoop.



"De afgelopen jaren is de afzet van pepers best heel aardig verlopen. Helaas heeft dit erin geresulteerd dat er nogal wat kleinere telers hebben gekozen voor de peperteelt. Spanje had dit jaar een goed peperseizoen en is lang doorgegaan met leveren, waardoor ze ons tot een aantal weken geleden behoorlijk in de weg hebben gezeten. Dat alles heeft geresulteerd in een moeilijkere markt dit jaar. Momenteel ligt de kiloprijs van de rode en groene pepers tussen de 1 en 1,25 euro en dat is vrij matig. De verwachting is dat de komende weken de markt wel wat beter wordt", zegt Robbert.



Naast eigen teelt in Nederland en België zorgen vaste partners in Israël en Spanje voor de aanvoer van importpepers bij Valstar Holland. "Die kwaliteit is veel beter dan de Marokkaanse pepers", meent de verkoper. Belangrijkste afnemers van Valstar voor pepers zijn retail en groothandel in het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië, Duitsland en Nederland. Daarnaast zijn de eerste lijntjes naar de Verenigde Staten gelegd en is het de doelstelling om deze export verder uit te bouwen.



Volgens Robbert is de peperconsumptie vrij stabiel. "De pepers worden met name door Aziatische mensen veel geconsumeerd. Vorig jaar zagen we een goede verkoop in de speciale soorten als de Jalapeño, Habanero en Naga Jolokia-peper, maar dit areaal is uitgebreid en dan merk je gelijk dat er snel teveel van is."



Voor meer informatie:
Robbert van Essen
Valstar Holland
ABC Westland 110
2685 DB Poeldijk
T: +31 174 530817
F: +31 174 530888
R.vanEssen@valstar.nl
www.valstar.nl