Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sloveense Landbouwminister Zidan ontmoet Nederlandse tuinbouwexperts

Na 22 jaar sluit de Nederlandse landbouwafdeling in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. De huidige Landbouwraad Martijn Homan start per 1 september vanuit zijn nieuwe werkplaats in Warschau. In zijn nieuwe ambtstijd van vier jaar is hij dan verantwoordelijk voor Polen, Slowakije, Oostenrijk en Hongarije. Daarmee zal Slovenië als werkgebied uit zijn takenpakket vallen. Rondom dit afscheid in de Sloveense hoofdstad Ljubljana vond een officiële tuinbouw-roundtable plaats in het bijzijn van de Sloveense Landbouwminister Dejan Zidan. Gastsprekers namens de Nederlandse tuinbouw waren Chris Groot (Enza Zaden), Jacco Vooijs (Fruitmasters) en Jochem Wolthuis (GroentenFruit Huis). Zij spraken over het belang van marketing, goede samenwerking, telersverenigingen en gezamenlijke afzetbevordering van groenten en fruit.


Op de foto v.l.n.r.: Jochem Wolthuis (Duitsland Desk GroentenFruit Huis), Jacco Vooijs (Fruitmasters), Martijn Homan (Landbouwraad in Boedapest), Dejan Zidan (Landbouwminister Slovenië), Chris Groot (Enza Zaden), Pieter Langenberg (NL Ambassadeur in Ljubljana).

Minister Zidan bedankte Landbouwraad Homan voor de goede samenwerking tussen Slovenië en Nederland op het gebied van de landbouw, met name zijn inzet en enthousiasme op het gebied van integratie van Sloveense fruittelers, technologische innovaties in de productie van groenten en de marktkennis voor een betere afzet van groenten. (bron: Sloveens Landbouwministerie )

Hoewel Homan in Boedapest zetelde, was hij sinds zijn aantreden in 2010 regelmatig in Slovenië te vinden. Samen met de Nederlandse Ambassade in Ljubljana positioneerde hij Nederland in Slovenië, faciliteerde Nederlandse ondernemers bij het betreden van de markt, ondersteunde Sloveense instanties met kennis en ervaring en rapporteerde over Sloveense landbouwpolitiek en de landbouwontwikkelingen. In zijn toespraak blikte Homan terug op een mooie tijd, waarbij vele momenten plaatsvonden met kennisuitwisseling tussen beide landen op diverse niveaus. Als paradepaardjes van de Sloveense tuinbouw noemde hij het groenteteeltbedrijf Paradise (www.lust.si) en de orchideeënkwekerij Ocean Orchids (www.oceanorchids.si), bedrijven die zich door de Nederlandse tuinbouw lieten inspireren en daarmee ook nauw samenwerken. Ook organiseerde Homan samen met zijn collega's in Ljbubljana een Holland Dorp, waar ruim 70.000 bezoekers zich lieten inspireren door Nederlands-Sloveense samenwerking. Verder zijn er vanuit de Landbouwafdeling diverse events en reizen georganiseerd om de Nederlands-Sloveense kennisuitwisseling te stimuleren. Voortaan zullen deze activiteiten van de Nederlandse Ambassade in Ljubljana zonder Landbouwraad uitgevoerd worden onder leiding van Ambassadeur Pieter Langenberg.



Publicatiedatum: