Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Overzicht getroffen gebieden 2014

Slecht weer richt schade aan in Europa

Tholen - Over de afgelopen maanden trokken er verschillende hagelbuien over Europa die bij elkaar opgeteld een spoor van verwoesting trokken over het continent. De oogsten in verschillende landen werden getroffen door het slechte weer. Een overzicht van een aantal getroffen gebieden over de afgelopen maanden om een beeld te geven van de omvang:



Spanje
Kassen in Motril worden in de eerste maand van het jaar bedekt onder een laag sneeuw en hagel. Een maand later wordt de aardbeienoogst op Gran Canaria beschadigd door diverse hagelbuien. Met name de volle grondteelt is aangetast. Van de 300.000 aardbeienplanten in het gebied staan er 200.000 in het open veld. Het getroffen areaal is ongeveer 40 ha.
In april wordt de regio Fraga getroffen door hevige regen- en hagelbuien waarbij 20 tot 30 liter water per vierkante meter viel. Meer dan 500 ha abrikozen, perziken, kersen en nectarines worden worden beschadigd. Het volledige getroffen areaal ligt tussen de 600 en 800 ha.
In verschillende regio's in Spanje, onder andere Costera en Ribera, vallen hagelbuien in juni. De hagel veroorzaakt schade aan een areaal van 500 hectare, vooral citrus en kaki worden getroffen. De schade zou oplopen tot 70% van de oogst.
In Valencia wordt 45.000 ha getroffen door hagel. Ooggetuigen meldden hagelstenen ter grote van een golfbal. 60 tot 80% van de gewassen zijn getroffen, met name citrus, kaki's, meloenen en watermeloenen.
In Murcia werd 12.000 ha getroffen door de hagel, voornamelijk steenfruit en in mindere mate druiven. De uiteindelijke schade aan de vruchten viel mee, doordat het grootste deel van het steenfruit al geoogst was. Alleen gele perziken en nectarines zijn geraakt. De schade bij druiven valt mee, doordat de oogst beschermd wordt met netten.

Griekenland
De ramingen voor de Griekse hardfruitteelt worden in januari naar beneden bijgesteld door slechte weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen. De appeloogst zal naar verwachting 10% lager uitvallen en het volume peren zal dalen met 26%.
Een hagelstorm treft in juni de regio Veria en beschadigt de perzik- en abrikozenoogst. De schade wordt in eerste ramingen gesteld op 80 tot 100% van de perzikteelt in Veria, Meliki, Makrychori en Vergina. Het getroffen gebied is 15 km lang en 15 km breed. De schade valt uit tussen de 40.000 en 50.000 ton, ongeveer 10% van de totale Griekse productie.

Italië
Voor Italië wordt in maart een waarschuwing afgegeven voor hagel en kou, die de gewassen kan beschadigen. Na de warme winter zijn de gewassen verder ontwikkeld dan normaal. Een koufront kan dan veel schade aanrichten.
In april trekt slecht weer over Italië en richt schade aan in verschillende regio's in het hele land. Kiwi's, meloenen en watermeloenen, perziken en appelen behoren tot de getroffen gewassen. Regen, hagel en windstoten zijn verantwoordelijk voor de schade.
Na een periode van droogte trekken in juni hevige onweers- en hagelbuien over het land. Tot de getroffen gebieden hoort onder andere de regio ten oosten van Bologna, waar op sommige plaatsten 70 mm neerslag viel. Gewassen in het open veld en in de kas werden beschadigd, onder andere aardappelen en uien, maar ook fruit in verschillende stadia van rijping werden geraakt.



Nederland
In april en mei trekken zware onweersbuien over de Betuwe, Bommelerwaard en Noordoostpolder. Honderden hectaren hard- en zachtfruit worden geraakt, maar ook telers van uien en bloemkolen dienden claims in bij de verzekeringsmaatschappijen. De schade in Gelderland wordt geraamd op 10.000 euro per hectare. Een Gelderse teler zag zijn volledige kersen-, peren- en appelenoogst verloren gaan.

Centraal-Europa
Na overstromingen volgen hagelbuien die de schade vergroten. In Duitsland wordt een schade van tussen de 4 en 5 miljoen euro gemeld. In Zwitserland eindigt de teller op 2 miljoen. Naast kassen leden de vollegrondsgroenten ook onder de hagelschade. Eén kasbedrijf meldde een schade van anderhalf miljoen euro nadat de hagel de helft van de kasdekken vernietigde.

Frankrijk
Twee hagelbuien trekken in juni over Ile-de-France met veel schade voor de agrarische sector. De volledige oogst van enkele groente- en fruittelers gaat verloren. De schade voor de hardst getroffen telers loopt op tot een bedrag van 500.000 euro. Ook kassen worden beschadigd. Naast glasschade gaat ook een deel van de oogst onder glas verloren. In boomgaarden richt het slechte weer schade aan de planten aan.

Hoewel het lijkt alsof het weer extremer wordt, is er nog veel onduidelijk over de mate waarin dit extremere weer gekoppeld is aan klimaatsveranderingen. Het KNMI meldt dat de kans op extreem weer is toegenomen en het is zeer waarschijnlijk dat deze trend zal doorzetten.