Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

30 jaar tomaten in Oostenrijk: productie +250%

Wie kijkt naar de Oostenrijkse statistieken ziet wat elke groenteteler merkt: er worden steeds meer tomaten per hectare geoogst, maar de prijzen dalen desondanks.

De tomaat hoort tot de meest geliefde groentesoorten van de Oostenrijkers. Dat bewijst ook de statistiek: in 1982 oogstte men nog 31.952 ton tomaten in Oostenrijk, in 2012- 30 jaar later - was dit al 52.032 ton. De oogst werd dus met meer dan 20.000 ton vergroot. Dat de telers door deze stijging winst maken is helaas niet het logische gevolg. De prijsontwikkeling van de afgelopen 30 jaar is namelijk sterk teruglopend. Vergelijkt men het jaar 1982 met het jaar 2012, dan moet men een prijsdaling van 64% vaststellen.

Daarvoor in de plaats nam echter wel de oogstopbrengst per hectare sterk toe. Deze lag 30 jaar geleden op 642,9 deciton( 64,3kg), en in 2012 op 2.846,4 deciton(284,7kg). Men oogst dus tegenwoordig op hetzelfde oppervlak meer dan vier keer zoveel tomaten. Hiermee valt ook meteen de areaalafname te verklaren.








Publicatiedatum: