Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan van der Ben, G. Sevenhuysen vof:

"Koolmarkt op z'n retour"

Tholen - Het zag er even naar uit dat het een dramatisch koolseizoen zou worden. Tussen januari en begin april schommelde de prijs van witte kool rond de 8 cent. "Wij telen de laatste tien jaar eigenlijk voor Rusland. De Nederlandse koolproductie is de laatste tien jaar dan ook fors omhoog gegaan, maar als Rusland niet aan de markt komt, hebben we een probleem", verklaart Jan van der Ben van G. Sevenhuysen vof.



Vanaf april kwam Rusland wel op de markt en stegen de prijzen van de witte kool naar een niveau rond de 20-22 cent. "Er is vrij veel handel geweest, onder meer naar Canada, Rusland en Europa, maar het is nog geen Hosanna-stemming hoor. Je praat over kool die in september het koelhuis is ingegaan. De kostprijs ligt rond een kwartje", vertelt Jan.



Inmiddels is de druk weer van de markt af en is de vraag fors teruggelopen. "Het seizoen gaat als een nachtkaars uit. De prijs van witte kool ligt nu rond de 15 cent. En met de rode kool is het nog drastischer gegaan. Die ging van 35 naar 19 cent in drie weken tijd", vertelt de handelaar. "Er gaat nog een enkele auto naar Spanje, Engeland of het Oostblok. De voorraden zijn niet dramatisch groot, maar groot genoeg voor deze prijsdaling."



De vroege kool wordt daarbij over een week of drie al verwacht. "Dat is zo'n drie weken eerder dan normaal. Er komt weer zat kool aan. En zoals met veel Nederlandse producten zijn we daarbij weer afhankelijk van een ramp elders", besluit Van der Ben.



Voor meer informatie:
Jan van der Ben
G. Sevenhuysen V.O.F.
Nijverheidsstraat 5
1749 DR Warmenhuizen
Tel. 0226-320224
Fax. 0226-316166
info@sevenhuysen.nl
www.sevenhuysen.nl