Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
fotoreportage

Bonar introduceert brandvertragend verduisteringsdoek Eclipse

Tholen - Het nieuwe brandvertragende verduisteringsdoek van Bonar heet Eclipse. Het doek, dat voldoet aan de nieuwe NTA 8825-norm, werd gisteren spectaculair gepresenteerd aan de schermspecialisten van Nederland en Belgiƫ.

Bekijk hier de fotoreportage van de introductie


Onthulling van de naam: Eclipse

Branden
In de jaren 2000 ontstonden er in de glastuinbouw steeds grotere branden in kassen. De gebruikte doeken zorgden ervoor dat de brand zich razendsnel kon verspreiden, met miljoenenschades tot gevolg. Verzekeraars uit de sector zijn samen met productontwikkelaars, installateurs en Effectis (voorheen TNO) rond de tafel gaan zitten en daar kwam de NTA 8825-norm uit. "De schermdoeken veranderden het schadebeeld bij branden", vertelde Willem Snoeker van Achmea gisteren bij de presentatie van het nieuwe brandvertragende verduisteringsdoek van Bonar. "Met de norm willen we grote schades voorkomen." Impregneren van de doeken, wat misschien een voor de hand liggend alternatief lijkt, is volgens hem geen optie. "De kosten zijn hoog, de gevolgen voor het gewas zijn onduidelijk en het is onduidelijk hoe lang een impregneermiddel werkt in een kas. Wat voor werking de zon en het vocht erop heeft, weten we niet. Dat kan zorgen voor schijnzekerheid." Aan de slag met de brandverspreiding dus, volgens de NTA 8825-norm. Sinds 2010 is de norm verplicht bij nieuwe doeken in de kas, vanaf 2017 moeten ook alle bestaande doeken in de kas voldoen aan de normen om voor een verzekering in aanmerking te komen.



Peter Ollevier vertelt over Bonar. Rechtsboven het nieuwe doek, rechtsonder de weefstructuur

Eclipse
Het Belgische bedrijf Bonar heeft reeds een aantal schermdoeken die voldoen aan de norm. Gisteren introduceerde het bedrijf ook een verduisteringsdoek dat brandvertragend werkt. "We zijn als Belgen natuurlijk meesters in verduisteren", grapte Peter Ollevier van Bonar. Het nieuwe doek, Eclipse genaamd, voldoet aan NTA-8825 klasse 1, de strengste norm. Daarmee is het doek ook te gebruiken in combinatie met extra belichting. Ook voldoet het doek aan de Duitse variant van de NTA-8825, de B1-certificatie.


Klaas-Jan de Ruiter doet een dappere poging het doek in de hens te zetten

Geweven
Het doek is uitgevoerd in een geweven textielstructuur en volgens Ollevier heeft dat diverse voordelen. Door de weefstructuur is het doek dubbel en dat komt de verduistering ten goede. "Bij het weven kunnen we gebruik maken van hoogwaardig materiaal, highdensity polytheleen", vervolgt Ollevier. "Dat resulteert in sterke en duurzame doeken." Het doek is doorweven met acrylgarens en dat zorgt ervoor dat er vochttransport mogelijk is, zelfs als het doek gesloten is. Het vocht kan de kas uit, de energie blijft behouden. Als laatste specifieke eigenschap is het doek voorzien van een zwart onderscherm en een alu-zwart bovenscherm. De reflecterende bovenzijde zorgt in de zomer voor een extra koeling onder het doek.

Met vuur spelen
Eerst zien dan geloven? Daar dacht Bonar ook aan en dat betekent dat er bij de introductie van het scherm en de onthulling van de naam gisteren met vuur gespeeld werd. Door een vuurspuwer weliswaar. Hij toonde de Nederlandse en Belgische scherm-sector dat het doek weliswaar smeult als er vuur bijkomt, maar zelf niet in brand vliegt en ook niet verder brandt.





Bekijk hier de fotoreportage van de introductie

Verduisteringsdoek Eclipse is volgende week te zien op de Greentech. Bonar is te vinden op stand 11.330.

Voor meer informatie:
Bonar (e-mail)
t +32 52 457 422
m +32 488 463 561
Industriestraat 39, Zone Z2
9240 Zele, Belgium
www.bonar.com