Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Pittige reactie Dijksma op moties voor verbod op gewasbeschermingsmiddelen

Staatssecretaris Dijksma heeft vorige week per brief aan de Tweede Kamer gereageerd op de aangenomen moties die oproepen tot een verbod op neonicotinoiden, fipronil en 5 azolen.

De staatssecretaris acht de moties ten aanzien van de neonicotinoiden en fipronil niet uitvoerbaar. Ten aanzien van de motie over de 5 azolen geldt dat ook, maar vraagt zij een nadere risico-analyse te maken. Ook vraagt zij de Europese Commissie om de goedkeuring van deze 5 stoffen opnieuw te bekijken. Met andere woorden: (voorlopig) geen verbod.

De Tweede Kamer nam een motie aan voor een nationaal verbod op alle neonico-tinoïden en fipronil en een motie voor een nationaal verbod op vijf veelgebruikte azolen (schimmelbestrijdingsmiddelen).

Met het nationale neonicotinoïdenverbod wil de Tweede Kamer veel verder gaan dan de Europese verboden die per 1 januari jl. van kracht zijn en die gestoeld zijn op de wetenschappelijke analyses van EFSA. De nationale verboden die nu worden voorgestaan, missen elke wetenschappelijke basis en zullen in de praktijk eerder een verslechtering dan een verbetering voor de bescherming van de bij betekenen.

De vijf veel gebruikte azolen zijn onmisbaar en worden breed ingezet, ook buiten de landbouw. Ze spelen een zeer belangrijke rol in de schimmelbestrijding bij gewassen als granen, bieten, uien en vele kleine teelten. De betreffende azolen zijn onder meer cruciaal in de bestrijding van de voor de voedselveiligheid zeer schadelijke schimmels in de graanteelt.

Met een nationaal verbod op vijf azolen denkt de Tweede Kamer een bijdrage te leveren aan het terugdringen van de azoolresistente Aspergillus-schimmel die jaarlijks zorgt voor dertig tot vijftig sterfgevallen bij patiënten met een reeds sterk verminderde weerstand. Met de Tweede Kamer is LTO van mening dat die problematiek onze aandacht vraagt. LTO pleit daarom voor een minimaal Europese en brede aanpak met een sterke wetenschappelijke basis, die gericht is op die combinatie van factoren die verantwoordelijk is voor het ontstaan van resistentie.

Met betrekking tot de toelating van gewasbeschermingsmiddelen is sinds 2011 een Europese verordening van kracht, die rechtstreeks geldt in alle lidstaten van de EU. LTO Nederland is net als Staatssecretaris Dijksma van mening dat de door de Tweede Kamer voorgestelde nationale verboden van neonicotinoïden en azolen strijdig zijn met die Europese verordening en daarmee elke juridische grondslag missen.


Bron: LLTB
Publicatiedatum: