Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Chilipeper voor het eerst geteeld in Mexico'

Chilipeper is vermoedelijk voor het eerst gedomesticeerd in Centraal Mexico, zo blijkt uit een nieuwe studie. Het meest gebruikte kruid ter wereld is gedomesticeerd in een vallei tussen de Mexicaanse steden Oaxaca en Veracruz. Tot nu toe werd aangenomen dat de plant meer in het noorden van Mexico was ontstaan. Dat melden Amerikaanse onderzoekers van de Universiteit van Californië Davis maandag in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Fossielen
De wetenschappers brachten de historie van chilipeper in kaart op basis van genetisch onderzoek en archeologische vondsten, zoals fossielen van planten en zaden. Hun bevindingen zijn echter ook gebaseerd op taalkundige gegevens. De onderzoekers zochten in lokale geschreven bronnen naar de oudste woorden voor kruiden en omschrijvingen van planten met de eigenschappen van chilipeper. Uit hun studie was al eerder gebleken dan chilipeper ongeveer zesduizend jaar geleden voor het eerst werd gekweekt in Mexico. Nu is ook de precieze 'geboorteplaats' van de plant vastgesteld.

Landbouw
"Dit is het eerste onderzoek waarbij meerdere lijnen van bewijsvoering zijn gecombineerd om te bepalen waar en onder welke omstandigheden een specifieke plant werd gedomesticeerd", verklaart onderzoeker Gary Nabhan op nieuwssite Physorg.com. Het in kaart brengen van de historie van chilipeper is volgens hoofdonderzoeker Paul Gepts niet alleen een academische oefening. "We zijn door deze studie in staat om de genetische evolutie van de plant beter te begrijpen", aldus Gepts. "Ook zijn we meer te weten gekomen over de oorsprong van landbouw, één van de belangrijkste stappen in de menselijke evolutie wereldwijd."
Publicatiedatum: