Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
18,07 euro per uur

Minimumloon-initiatief Zwitserland: groenten zouden 25% duurder worden

De vereniging van Zwitserse Groenteproducenten VSGP en het 'Schweizer Bauernverband' (SBV) weren zich tegen het minimumloon-initiatief, meldt de Zwitserse website Schweizerbauer.ch. Dit initiatief zou het werk in Zwitserland namelijk zo veel duurder kunnen maken, dat er veel extra groenten geïmporteerd zouden moeten worden.

Een minimumloon van 22 Zwitserse frank per uur (18,07 euro) zou de seizoensafhankelijke en personeelsintensieve groentebranche lam leggen. De extra loonkosten zouden niet op te brengen zijn voor de bedrijven en zouden alleen ongeschoolde medewerkers ten goede komen. Het verkleint de prikkel om een gekwalificeerde opleiding te volgen, zo is de slotsom van de persconferentie die de VSGP en het SBV afgelopen maandag samen in Bern gaven.

Nadja Pieren, voorzitter van de groenteproducentenvereniging van de kantons Bern en Freiburg, benadrukte dat een wettelijk vastgesteld minimumloon van 22 Zwitserse frank per uur tot gevolg zou hebben dat de groenteprijzen onvermijdelijk met circa 25% zullen stijgen. Ze vraagt zich af of de consumenten en ook de afnemers bereid zouden zijn om dit überhaupt te betalen! Zij is bang dat wanneer het initiatief aan zou worden genomen, de consumenten geen ja meer zeggen tegen Zwitserse producten en dat de import van buitenlandse groenten uit landen met slechte sociale omstandigheden en lagere lonen bevorderd wordt. In de landbouw zouden er bovendien minder arbeids-plaatsen zijn en de stimulans om een opleiding tot tuinder te volgen, zou afnemen.
Publicatiedatum: