Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe isolaten tegen valse meeldauw in sla

De rassen B:1-15 van Bremia lactucae zijn niet meer relevant en de resistentie tegen deze rassen wordt met ingang van 1 september 2014 niet langer geclaimd. Dat meldt het International Bremia Evaluation Board (IBEB).

Van de slaziekte Bremia lactucae (valse meeldauw) is bekend dat er regelmatig nieuwe isolaten opduiken. In augustus 2013 heeft de IBEB drie nieuwe Bremia-rassen, te weten Bl:29, Bl:30 en Bl:31, voorgedragen. Er tekent zich een duidelijke trend af als gevolg van de de succesvolle introductie door veredelingsbedrijven van een steeds breder scala van resistentiegenen. Er verschijnen nu plaatselijke isolaten van Bremia die zich minder snel verspreiden dan de in het verleden voorgedragen rassen. De drie nieuw voorgedragen rassen komen niet overal in Europa in gelijke mate voor en veroorzaken ook niet overal problemen.

Bovendien bespeurt de International Bremia Evaluation Board, die jaarlijks meer dan 200 isolaten verzamelt en beoordeelt, sinds een aantal jaar ook nog een andere belangrijke trend. Verschillende fysiologische rassen van Bremia lactucae in sla (rassen Bl:1-15) spelen agronomisch gezien in Europa geen rol van betekenis meer. Naar ons beste inzicht worden deze rassen in de praktijk niet meer waargenomen.

Daarom worden de rassen BI:1-15 niet langer genoemd in de resistentieclaims in zaadcatalogi ten aanzien van B. lactucae. Met ingang van 1 september 2014 wordt in de resistentierclaim voor een variant uitsluitend Bl:16-31 vermeld.

De IBEB bestaat uit vertegenwoordigers van de Nederlandse en Franse vakverenigingen van veredelaars Plantum en UFS, en de organisaties GEVES en Naktuinbouw. De IBEB wordt ondersteund door verschillende Bremia-onderzoekers in heel Europa. De vakverenigingen worden vertegenwoordigd door slatelers van Agrisemen, Enza Zaden, Gautier, Nunhems, Rijk Zwaan, Monsanto Seminis, Syngenta en Vilmorin.

Alle voorgedragen rassen en de EU-B-determineringsset zijn voor test- en teeltdoeleinden verkrijgbaar bij GEVES/SNES (Frankrijk) en Naktuinbouw (Nederland).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw Syngenta vertegenwoordiger



Publicatiedatum: