Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rabobank acht klimaat gunstig voor geothermie

Geothermie biedt de glastuinbouwsector veel kansen om te verduurzamen. Ook is het klimaat gunstig: ondernemers zijn gemotiveerd om te investeren, lokale en provinciale overheden omarmen de techniek en de landelijke overheid ondersteunt de transitie. Daarnaast is geothermie rendabel en is het potentieel in Nederland goed. De Rabobank is positief over de mogelijkheden, maar signaleert een aantal aandachtspunten voor succesvolle realisatie.

De hoge gasprijs en relatief lage elektriciteitsopbrengsten en dito vooruitzichten hiervan op middellange termijn zorgen voor een blijvende druk op de energiekosten in de glastuinbouw. Geothermie kan zowel voor de energiekosten als de duurzaamheidsambities van de sector een oplossing zijn:
  • Door de SDE+ subsidie kan geothermie zorgen voor een relevante verlaging van de energiekosten variĆ«rend van circa 1 tot 4 euro per m2.
  • Geothermie verlaagt het verbruik van fossiele brandstoffen fors; een bron van 10 Mwth levert een besparing op van zo'n 8 miljoen m3 aardgasequivalent;
  • Geothermie heeft nagenoeg geen CO2-emissie; een bron van 10 Mwth levert een besparing op van ongeveer 14 miljoen kilogram CO2-uitstoot
De terugverdientijd van een geothermieproject is aantrekkelijk. De terugverdientijden kunnen per project wel verschillen en lopen uiteen van 8 tot 15 jaar. Dit is afhankelijk van het vermogen dat de bron levert, de SDE+ subsidie, eventueel andere subsidies en benutting van de bron. In tegenstelling tot veel andere duurzame energievormen voor warmte kent geothermie een zeer lage kostprijs. De variabele kosten van geothermische warmte zijn laag en liggen meestal beneden 0,10 euro per m3 aardgasequivalenten. Na 15 jaar is de bron afgeschreven, maar de technische levensduur is theoretisch langer dan 30 jaar, waardoor na afschrijving alleen nog de elektriciteitskosten voor de pompen, onderhouds-, beheers- en verzekeringskosten resteren.

Nederland is tot 3 kilometer diepte relatief goed in kaart gebracht door meer dan 5.000 boringen naar olie- en gas. Het potentieel van geothermie voor Nederland is voor ongeveer een derde in kaart gebracht. Wat opvalt is dat er een overlap blijkt te zijn tussen de gebieden met een hoog geothermisch potentieel en de gebieden met een sterke concentratie van glastuinbouw. Berekeningen van de Rabobank komen uit op een theoretisch besparingspotentieel van circa 20 PJ, wat gelijk staat aan ruim 550 miljoen m3 aardgasequivalenten. Ten opzichte van het huidige verbruik aan fossiele brandstof van 4000 miljoen m3 aardgasequivalenten zou dit een besparing van 15% betekenen. Deze besparing staat gelijk aan 1,5% van het totale gasverbruik in Nederland.

De Rabobank verwacht dat de interesse in geothermie zal blijven toenemen en vanwege de goede toepassingsmogelijkheden vooral in de glastuinbouwsector. De bank voorziet dat de groei met zo'n 3 tot 5 projecten per jaar zal doorzetten. Voor een succesvolle en snelle verzilvering van het potentieel is participatie van kapitaalkrachtige partijen en een steile leercurve van essentieel belang.


Bron: Rabobank
Publicatiedatum: