Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voedsel kwaliteit monitoren door intelligente verpakkingen

Voedingsmiddelen hebben een beperkte houdbaarheid doordat de kwaliteit van veel producten tijdens bewaring achteruit gaat. De houdbaarheidsdatum op de verpakking geeft echter niet altijd een goede voorspelling van de kwaliteit of versheid van een product. Dit komt doordat de "versheidstatus" door veel factoren wordt beïnvloed, bijvoorbeeld door natuurlijke variatie van de uitgangskwaliteit van het voedsel, maar ook door bijvoorbeeld een fluctuerende temperatuur in de keten.

In dit promotie-onderzoek hebben we gekeken naar de mogelijkheden om de kwaliteit van voedsel te monitoren met een intelligente verpakking waarin een specifieke sensor is aangebracht. Als case hebben we een concept ontwikkelt voor zo'n intelligente verpakking waarmee je de actuele versheidstatus van verpakte vis kunt voorspellen.

Elektrodes meten de geleidbaarheid in een waterfase in de verpakking. Deze geleidbaarheid stijgt naarmate er op de vis meer vluchtige amines worden geproduceerd als de versheid terugloopt. Het signaal van de sensor is met wiskundige modellen omgezet in een kwaliteitsstatus.

Dit principe zou gebruikt kunnen worden voor de ontwikkeling van intelligente verpakkingen voor andere producten. Dit soort intelligente verpakkingen geven waardevolle informatie voor alle schakels in de keten: van de productie, distributie, retail tot en met de consument.


Bron: WageningenUR
Publicatiedatum: