Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Filip Fontaine, Theo-Jan Thur, Sjaak Baars

Positieve reacties op keuze voor klok ZON

Tholen - ZON fruit & vegetables maakte vrijdag bekend het volume dat via de klok verkocht wordt in 2014 met 40-50% te vergroten. Commissionair Sjaak Baars, inkoper Theo-Jan Thur en Bel'Orta-directeur Filip Fontaine reageren op het nieuws.

Eerlijke prijs
"Een supergoede beslissing", vindt commissionair Sjaak Baars. "De klok biedt een eerlijke kans aan iedereen - mits de prijs eerlijk is. De klokprijs moet de uitbetaalprijs zijn en dat systeem moet transparant zijn. Dan kan ZON met de klok als voorbeeld dienen." Hij vervolgt: "De klok zorgt voor een eerlijke prijs. De prijs die je nu op de klok ziet, is niet zozeer irreƫel, maar je weet gewoon niet of het klopt. Het kan veel te laag zijn omdat iedereen voorzien is, maar kan ook te hoog zijn. Met middelen is soms alles weg, ook al wil niemand het. Met de klok kun je gewoon op de klok uitdrukken."

Ondergeschoven kindje
"De klok is bij ZON de afgelopen jaren een ondergeschoven kindje geworden. Die verwaarlozing is nu een halt toegeroepen", vindt Theo-Jan Thur. Hij zit in de onafhankelijke klankbordgroep van het nieuwe systeem. "Groenten en fruit horen wat ons betreft op de veiling thuis. Het is een goed instrument om producten transparant aan de man te brengen", verklaart hij zijn betrokkenheid. Volgens Thur zorgt de klok voor een realistischer marktbeeld, met mogelijk ook realistischere en betere uitbetaalprijzen voor telers. Zorgt dat er niet juist voor dat kopers overstappen naar afzetorganisaties waar wel bemiddeld kan worden? "Of er nou groot of klein aanbod is, de klokprijs blijft de prijszetter in de Nederlandse markt", merkt Thur. "Of ze in lijn gaan lopen is nog niet te zeggen, maar de gerealiseerde prijzen op ZON zullen goed in de gaten gehouden worden door andere aanbieders."

Volwaardig
Ook Filip Fontaine van Bel'Orta is enthousiast. "Een heel goed proces", vindt hij. "Hoe meer spelers volwaardig op de klok meedraaien, hoe liever." Bang voor concurrentie is Fontaine niet. "Zo is ZON geen concurrent. Concurrentie is voor ons de permanente onderbieding van de klokprijzen, die we soms moeten ondergaan. Dit is eerlijk en publiek. Dat is juist goed."

De klok van Bel'Orta wordt regelmatig bekritiseerd door Nederlandse collega's. "Oubollig, voorbijgestreefd, werkt alleen in een vraagmarkt", somt Fontaine op. "Maar als je er op een verstandige manier mee om blijft gaan, blijft het een waardevol verkoopsysteem. In geval van overaanbod kun je keihard afgestraft worden - maar dat is dan de markt." Bel'Orta probeert dat te ondervangen met verkoopsystemen naast de klok. Sinds twee weken is er een langetermijn-verkoopsysteem op de trostomaten en wordt er ook gestart met de paprika's. Gaan zij dan niet juist naar meer voorbemiddeling? Nee, want deze verkoopsystemen blijven kloksystemen. "Varianten erop. De volledig vrije toegang tot het systeem en de transparantie blijven daarbij behouden. Transparante, publieke prijsvorming is in de huidige markt de enige manier om aan te sluiten bij marktmacht, wel wetende dat we die niet hebben."