Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fotoreportage Groothandelsmarkt Bronisze Warschau

Tholen - Tijdens ons bezoek in Warschau vorige week hebben we de groothandelsmarkt Bronisze bezocht en foto's gemaakt van de producten en bedrijven. De sfeer was prima, al werden we een beetje wantrouwend bekeken. Het was niet echt druk rond 8 uur 's morgens. Het aanbod op de markt was enorm. Opvallend was dat veel groenten uit eigen land kwam. Polen consumeren veel kool, tomaten en appelen en dat was te zien in het grote volume. Daarnaast was er ook veel import uit Spanje en overzeese landen. Enkele producten kwamen uit Nederland en Belgiƫ zoals tomaten, paprika's en aubergines. De prijzen waren vrij laag, vergeleken met Nederland. Omgerekend is 1 zloty ongeveer 25 eurocent.



Klik hier voor de fotoreportage

Groothandelsmarkt Bronisze
In vier grote hallen wordt een enorm aanbod AGF aangeboden uit verschillende landen. In totaal staan er binnen ruim 200 handelaren. Buiten staan de telers die hun eigen producten aanbieden. Dat gebeurt op een rustige manier. Het aantal verschilt per seizoen en per product, maar er is plaats voor 1000 handelaren in het hoogseizoen. Er is een apart deel markt voor zachtfruit, appelen en diverse groenten. De markt is 24 uur per dag en 7 dagen per week open. Behalve op zaterdagavond, dan wordt alles schoongemaakt. Telers van dezelfde producten staan bij elkaar, zo is er een apart deel voor de appelen, zachtfruit, kolen en diverse andere groente en fruit. We spraken met Kmera Maciej, die al jarenlang bij Bronisze werkzaam is. Hij gaf aan dat er een groot aandeel producten uit Polen wordt aangeboden en dat de kwaliteit erg hoog is. "Naast dat Polen sterk is in hardfruit, zijn ze ook groeiend in zachtfruit, waaronder blauwe bessen. Daarnaast zijn velen gespecialiseerd in de teelt van tomaten. De prijzen liggen laag, en de concurrentie hoog. Toch staan veel telers hier dagelijks buiten, ook in de winter." Hij vertelde dat de meeste mensen die in Warschau wonen wel aardig wat te besteden hadden met een westers inkomen, maar buiten de stad hebben veel Polen het nog moeilijk. De mensen met hoge inkomens geven veel uit aan gezonde producten, maar bij een lager inkomen gaat men liever voor een product wat minder kost en vaak ook ongezond is.

Prijzen
Opvallend hoge prijzen worden op dit moment gegeven voor de bananen, die liggen rond de 5 zloty per kilo (ongeveer 1,25 euro). Voor Spaanse ijsbergsla wordt rond de 4 zloty gegeven, dat is ook vrij hoog volgens de woordvoerder van de markt. Tomaten zijn dit weekend vrij hard gestegen en 15 zloty (3,75 euro) voor een doos is dan ook best veel. Radijs ligt daarentegen erg laag, rond de 0,80 cent zloty (nog geen 20 eurocent). Witte kool wordt verkocht rond de 80 cent (zloty) en rode kool kost iets meer, rond de 1,40 zloty per kilo.

De volledige lijst van de handelaren is hier te vinden

www.bronisze.com.pl