Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Monsanto, Rijk Zwaan en Enza Zaden vormen top 3

44% aanvragen kwekersrecht betreft groente

Op basis van het aantal octrooi-, merk- en modelaanvragen is een ranglijst opgesteld van bedrijven in de agrarische sector, die de meeste aanvragen hebben gedaan in de periode 2006-2010. De kwekersrechtaanvragen zijn hierbij buiten beschouwing gelaten, omdat de registratieperiode (2008-2012) van deze aanvragen afwijkt van de andere drie beschermingsvormen.





Boven aan de ranglijst staat Lely, die octrooi- en merkaanvragen heeft ingediend onder de namen Maasland en Forage Innovations. Het eerste AGF-bedrijf staat op de vijfde plaats in de lijst: De Ruiter, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de "veredeling, productie en verkoop van hybride zaden voor de teelt van tomaat, paprika, komkommer, aubergine en meloen in kassen". Naast de 10e plaats in de top 10 kwekersrechtaanvragen in de periode 2008-2012, hebben zij de 5e plaats in deze ranglijst te danken aan hun 62 merkaanvragen in de periode 2006-2010.

Ook The Greenery, Anthura, Rijnplant en Schoneveld Twello deden voornamelijk of alleen maar merkaanvragen. Rijk Zwaan deed in de periode 2006-2010 33 octrooiaanvragen en 7 merkaanvragen, maar behoort daarnaast vooral tot de top van de kwekersrecht aanvragende bedrijven.

Kwekersrecht
In totaal zijn in Nederland in de periode 2008-2012 ruim 7.000 kwekersrechten aangevraagd door 452 bedrijven. De meeste kwekersrechtaanvragen betreffen groenten (44%), gevolgd door de sierteelt (34%) en de bollen (17%). De bomensector neemt de overige 5% van de aanvragen voor haar rekening. Van de bedrijven die veel kwekersrechten aanvragen, zijn de meeste actief op het terrein van groentezaden en veredeling.



Tabel 3.1 toont welke bedrijven in Nederland in de periode 2008-2012 de meeste kwekersrechten hebben aangevraagd. In totaal is de top 10 aanvragende bedrijven verantwoordelijk voor bijna de helft van het aantal aanvragen. De vijf grootste aanvragers zijn allemaal actief op het gebied van groenten. De nummers 6, 7 en 9 richten zich op de sierteelt.

Lees het hele rapport hier
Publicatiedatum: