Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dirk Vermaat:

“Nieuw-Reijerwaard is waanzin met 13 hectare leegstand op handelscentrum”

Tholen – De afgelopen gemeenteraadsverkiezingen hebben gezorgd voor een aardverschuiving in de Barendrechtse gemeenteraad. De partij 'Echt voor Barendrecht' van lijsttrekker Dirk Vermaat komt vanuit het niets met 9 zetels de raad binnen. Vermaat - advocaat van beroep - verklaart de verkiezingswinst door het in zijn ogen belabberde beleid van het gemeentebestuur. Momenteel zijn de coalitie-onderhandelingen volop gaande en als het aan Vermaat ligt, wordt het project Nieuw-Reijerwaard zo snel mogelijk beëindigd. "Nieuw Reijerwaard dreigt een financiële molensteen om onze nek te worden."

Verkeersdrukte
Eén van de speerpunten van Echt Voor Barendrecht was het beëindigen van de plannen voor de aanleg van Nieuw-Reijerwaard. "Er loopt nu een procedure bij de Raad van State. Uit onderzoek blijkt dat de gegevens waarop de realisatie van Nieuw-Reijerwaard gebaseerd zijn, onjuist zijn. Zo zou de verkeersdrukte 80% hoger uitvallen. Dit hele plan is gebaseerd op een rapport uit 2004, toen er nog een enorme behoefte was aan uitbreiding van het AGF-terrein. Sinds 2006 is dat beeld flink veranderd", zegt Vermaat.

Hij beseft dat het niet eenvoudig is om te stoppen met Nieuw-Reijerwaard. "Wanneer de Raad van State een rigoureus standpunt inneemt, zou het kunnen sneuvelen. Het zal niet eenvoudig zijn om er een streep door te trekken, maar ik vergelijk het altijd maar met de ontwikkeling van de Blauwe Stad in Groningen. Daar is men ook maar doorgegaan en dat heeft honderden miljoenen gekost. De gemeente Barendrecht heeft zonder deugdelijke marktanalyse besloten om op grond van een naburige gemeente zich garant te stellen voor maar liefst 100 miljoen euro. Ondanks het feit dat 15% van de Nederlandse gemeenten op dit moment kampen met financiële tekorten omdat ze de grond niet verkocht krijgen, is het College van B&W en de gemeenteraad doorgegaan zich garant te stellen voor de exploitatie van dit enorme plan."

Leegstand
De huidige situatie is dat we op het huidige handelsterrein leegstand hebben, maar ondertussen maakt men zich op voor een nieuw agrologistiek terrein, terwijl er nog geen meter is verkocht. Kraaijeveld heeft zijn vertrek al aangekondigd. Er is hier en daar een faillissement geweest en The Greenery gaat weg. Al met al is er zo'n 13 hectare leegstand. Ik spreek veel AGF-handelaren en hoor alleen maar dat de behoefte aan vierkante meters behoorlijk afneemt door veranderingen in logistiek, omdat telers direct aan DC's leveren en de containers importfruit rechtstreeks naar de klanten gaan. Barendrecht was ooit het grootste AGF-centrum van Nederland, maar die positie zijn we helaas kwijtgeraakt", zegt Dirk.

Hoewel hij Nieuw-Reijerwaard geen breekpunt wil noemen in de coalitie-onderhandelingen, is zijn standpunt helder. "'Damage control' zal het uitgangspunt zijn, in welk college we ook terecht komen. Daarnaast maken we ons sterk voor een opwaardering van het bestaande industriegebied. De prijzen op het handelscentrum zijn met 305 euro per vierkante meter niet marktconform."

Of Vermaat ook kandidaat-wethouder is voor Barendrecht wil hij overigens nog niet zeggen.