Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ACM gaat margeverdeling in keten onderzoeken

Pilot oneerlijke handelspraktijken: na 7 maanden 0 klachten

Op 16 september is de pilot "Oneerlijke Handelspraktijken in de agroketen" van start gegaan. Een half jaar later zijn er nog geen klachten binnengekomen. Dat vertelde Sharon Dijksma gisteren in de Tweede Kamer.



Bedrijven, die meedoen aan de pilot, geven aan eerlijke handelspraktijken belangrijk te vinden en na te leven. De pilot moet vervolgens eenieder, ook kleine telers, de mogelijkheid geven anoniem machtsmisbruik aan te kaarten. Enerzijds is (gefragmenteerde) afzet een zaak van een sector zelf, vindt Dijksma, maar aan oneerlijke handelspraktijken wil ook de overheid een einde maken. Het is lastig hier grip op te krijgen omdat telers zwijgen uit angst voor omzetverlies. "Voor jou tien anderen", schertste Kamerlid Bart de Liefde, die vragen stelde over dit onderwerp.

Echter, ook bijna zeven maanden nadat de pilot van start ging, zijn er nog geen klachten, meldingen of zaken aangekaart. Wel is er gepraat over prijseisen van supermarkten, naar aanleiding van kortingseisen achteraf. De proef duurt tot september 2014. De deelnemers zijn LTO Nederland, CBL (supermarkten) en FNLI (levensmiddelenindustrie).

De aandacht voor de pilot in de sector wordt nu verbreed. Ook komt er nieuw onderzoek naar margeverdeling in de keten. Dit heeft de ACM recentelijk toegezegd. "Groente is daar zeker onderwerp van. Wie verdient het en waar blijft het geld hangen?", verduidelijkt Dijksma. Ook de prijsontwikkeling



Publicatiedatum: