Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe beperkt u kosten voor zieke flexwerkers?

Stel, u neemt een nieuwe medewerker aan en geeft deze een jaarcontract. Gedurende de looptijd van dit tijdelijke contract wordt de medewerker langdurig ziek. Wat zijn de financiële gevolgen daarvan voor u als werkgever? En hoe kunt u deze kosten omlaag brengen?

Welke verantwoordelijkheid heeft een werkgever voor medewerkers met een tijdelijk contract?

Werkgevers zijn met ingang van 1 januari 2014 niet alleen verantwoordelijk voor de uitkering van vaste krachten die ziek worden, maar ook voor de uitkering van werknemers met een tijdelijke arbeidsovereenkomst. Bovendien betalen werkgevers meer premie als er meer (ex)medewerkers in de ziektewet terechtkomen.

Wat zijn de gevolgen voor werkgevers?

De algemene trend in Nederland is dat de kosten voor sociale zekerheid steeds meer voor rekening van werkgevers komen. De financiële risico's van verzuim worden daarmee groter. Een werkgever loopt het risico twaalf jaar lang mee te betalen aan de uitkering van een zieke (ex)medewerker, zelfs als deze maar één dag gewerkt heeft. Afhankelijk van het salaris en mate van arbeidsongeschiktheid kunnen de kosten per medewerker oplopen tot 500.000 euro.

Wat kunnen werkgevers doen om die kosten omlaag te brengen?

Allereerst is het zeer belangrijk de personeelsadministratie op orde te hebben. Uit onderzoek van Aon blijkt dat de gegevens van het UWV waar de Belastingdienst de premies op baseert veel fouten bevatten. Wij adviseren werkgevers daarom de premiebeschikking die zij medio december ontvingen zeer goed te controleren en tijdig bezwaar te maken. Dat kan tot zes weken na dagtekening van de brief waarin de Belastingdienst de premie aan werkgevers bekendmaakt.

Werkgevers kunnen er ook voor kiezen het risico op arbeidsongeschiktheid van medewerkers zelf te dragen en onder te brengen bij een private verzekeraar. Zij betalen dan geen premie meer aan het UWV en hebben meer invloed op de re-integratie. Voor het merendeel van de organisaties met een loonsom hoger dan 3 miljoen euro is dat een voordeliger alternatief. Wij verwachten dat deze eigenrisicodragers een gemiddelde besparing van 40% op de uitkeringsduur realiseren. Dat scheelt werkgevers al snel enkele tonnen. Overstappen kan twee keer per jaar: voor 1 juli en voor 1 december.

Tot slot wordt een adequaat en preventief verzuimbeleid door de wetswijzigingen steeds belangrijker, ongeacht of een werkgever privaat of publiek verzekerd is. Voorkomen is gemakkelijker dan genezen.

Hoe speelt u hierop in? Wat kan eigenrisicodragerschap voor de Ziektewet uw organisatie opleveren?

Aon biedt verschillende mogelijkheden om inzicht en overzicht te krijgen, klik hier om naar de NVKL AON pagina te gaan.


Bron: NVKL
Publicatiedatum: