Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aspergeteelt Niedersachsen:

Steeds meer asperges onder folie en minitunnels

Met een areaal van meer dan 4.000 hectare is Niedersachsen de deelstaat van Duitsland met het grootste aspergeteeltgebied, meldt de Duitse website Gabot.de. In de regio Weser-Ems worden de meeste asperges geteeld in Cloppenburg, Vechta en Osnabrück. Andere belangrijke teeltgebieden liggen in de regio's Nienburg, Braunschweig en Lüneburg.



Het merendeel van de asperges uit Niedersachsen wordt onder folie geteeld. Bij circa 80% van de waren maakt men gebruik van zwart-witte folie. Deze folie voorkomt onder meer dat de bonenvlieg haar eieren op de aspergedammen legt. Daarnaast maakt het gebruik van de folie het plannen van het oogstverloop mogelijk: bij weinig zonneschijn wordt de zwarte kant naar boven gelegd, zodat de warmte in de dammen wordt opgenomen. Door de hoge temperaturen groeit de asperge sneller en wordt hij zachter. Wanneer de witte kant naar boven wordt gelegd, verhindert dit door middel van reflectie een te sterke zonnestraling op de asperges en de daarmee verbonden opwarming van de dammen. Dit verbetert de kwaliteit van de asperges.

Een trend die na de goede ervaringen in de afgelopen jaren stand heeft weten te houden, is de aspergeteelt in minitunnels. Zo kunnen asperges reeds voor het gebruikelijke seizoensbegin van vollegrondsteelt aangeboden worden. Gecombineerd met de zwart-witte folie maakt het gebruik van deze tunnels een optimale temperatuurregulering en een continue oogstverloop mogelijk.
Publicatiedatum: