Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onenigheid over daktuin op de Technische Universiteit van Berlijn

De Duitse vereniging 'Kulina' wilde op het dak van de Technische Universiteit van Berlijn een tuin beheren waar achtergestelde kinderen over tuinieren en koken zouden kunnen leren. De universiteit heeft het project inmiddels echter stopgezet. De gebruikte plantkuipen zouden namelijk te zwaar zijn voor het dak, meldt de Duitse krant 'Der Tagesspiegel' op haar website.


Het hoofdgebouw van de TU Berlijn

Florence Klement van 'Kulina' kwam tot overeenstemming met de Technische Universiteit over een dakoppervlak op het hoofdgebouw, waar ze plantkuipen neer wilde zetten. In juni 2013 kreeg zij groen licht van de TU. Ze doopte haar project 'roofTUBgarden' en ging met 15 vrijwilligers aan het werk. Een landbouwarchitecte, een geo-ecologe, economen en bedrijfseconomen, ingenieurs en landbouweconomen ontwikkelden samen het concept voor de daktuin. Hij moest makkelijk op te bouwen en af te breken zijn en niet te zwaar zijn om het dak niet te zwaar te belasten.

Zo mooi als het project in theorie is, zo moeilijk bleek de praktijk: het gebouwbeheer van de TU zag het dak in gevaar. Kort voor de feestelijke opening van de daktuin werd het project dan ook stopgezet. De draaglast zou te onveilig zijn en bovendien zouden vluchtwegen ontbreken. De universiteit verwijt het daktuininitiatief zich niet aan afspraken te houden. De daken zijn niet geschikt voor meer dan een standaardbelasting. Er zou zijn afgesproken dat er appelkisten op de daken kwamen te staan, terwijl dit uiteindelijk grote plantkuipen werden.
Publicatiedatum: