Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Broccolikiemen voor de behandeling van diabetes

Broccoli bevat verschillende bioactieve stoffen met uiteenlopende gezonde effecten, die ondertussen vrij goed bekend zijn. Maar broccoli-kiemen blijken nog gezonder.
Broccolikiemen zijn feitelijk de jonge net ontspruite broccoliezaadjes. Ze bevatten alle stoffen die broccoli zelf bevat, maar een hogere concentratie van bioactieve stoffen, zoals sulforafaan. Bovendien bevatten ze ook het enzym myrosinase, dat sulforafaan en andere stoffen uit broccoli omzet in nog actievere stoffen die verantwoordelijk zijn voor de gunstige effecten. Broccoli zelf bevat ook myrosinase, maar daar hebben we alleen profijt van wanneer het rauw gegeten wordt. Rauwe broccoli is evenwel niet echt aangenaam, dit in tegenstelling tot broccolikiemen.
Helaas vernietigt koken de myrosinase en dus ook een groot deel van de gezonde eigenschappen van broccoli.

Het gevaar van een te hoge bloedsuiker
De laatste jaren is veel onderzoek gedaan naar broccolikiemen, juist omdat ze gemakkelijk rauw gegeten kunnen worden. Daaruit blijkt dat ze beschermen tegen o.a. kanker, hormonale aandoeningen, hart- en vaatziekten en bacteriƫle infecties. Broccolikiemen blijken ook een ideaal voedselproduct voor diabetici.
Een hoge bloedsuikerspiegel veroorzaakt vrije radicalenschade en ontstekingen en beschadigt bloedvaten, weefsels, organen en zenuwen.
Daardoor ontstaan de typische diabetescomplicaties, zoals hart- en vaatziekten, zenuwschade (neuropathie), oogaandoeningen (retinopathie), nierschade (nefropathie), enz. Een hoge bloedsuikerspiegel verhoogt ook het risico van kanker.

Ontstekingsremmend en ontgiftend
Sulforafaan en andere stoffen uit broccolikiemen zijn ontstekingsremmend, hebben een antioxidatieve werking, ze stimuleren de ontgifting (lever!) en helpen bij het reguleren van de vet- en suikerbalans in het lichaam.
Patiƫnten met diabetes die elke dag broccoli-kiemen eten of een supplement van broccolikiemen nemen, hebben na een tijdje lagere cholesterolspiegels, lagere triglyceridenwaarden, minder geoxideerd LDL-cholesterol, minder ontstekingen en minder vrije radicalenschade. Ze worden bovendien gevoeliger voor insuline, zodat hun cellen gemakkelijker glucose opnemen en er minder glucose en insuline in het bloed blijft.

Volgens de onderzoekers is dagelijkse inname van broccolikiemen een uitstekende manier voor diabetici om hun ziekte onder controle te houden en zich te beschermen tegen de complicaties.

Publicatiedatum: