‘De Wondere Wereld van de teelt van Witlof’
In de film is het groeiproces te zien van de ambachtelijk teelt van witlof van het zaaien tot en met het oogsten en verpakken. Alhoewel er bij de teelt al veel gemechaniseerd en geautomatiseerd is, komt er ook nog veel handwerk aan te pas. De teelt van witlof is ook een duurzame teelt. In de trekcellen wordt regenwater gebruikt, dat opgevangen wordt van de daken van de witloftrekkerij. In de film kun je letterlijk het regenwater horen kletteren, dat door de trekbakken loopt, waar de witlofkroppen in groeien. De witlofwortels, waar al witlof op gegroeid is, worden hergebruikt als voer voor de koeien.
Vanaf het begin van de teelt, dus het zaaien van het witlofzaad op het land in mei, is al begonnen met de eerste opnamen. De film laat verder alle facetten van de witlofteelt zien; dus de groei van de witlofwortel, het rooien, sorteren en invriezen ervan in de koelcellen, het plaatsen van de witlofpennen in forceerbakken en het oogsten van de knapperige witlofkropjes tot en met het vers verpakken ervan. Deze professioneel opgenomen film is vanaf nu te zien op www.ilovewitlof.nl/alles-over-witlof/, www.verseoogst.nl, www.qualitygrowersholland.nl onder 'teelt'. Op deze sites zijn ook tal van smakelijke en makkelijk te maken witlofrecepten te vinden en allerlei leuke en nuttige wetenswaardigheden over witlof.
Witlof is een veelzijdige en gezonde groente, waar je heel veel kanten mee uit kunt. Wokken met ketjap of een combinatie van een beetje zout, peper en poedersuiker, als ovenschotel met bijvoorbeeld ham en kaas. Maar ook als vegetarisch hoofd- gerecht, als frisse salade, met pasta of rijst, als soep, witlofquiche, cake en zelfs als nagerecht.
Voor informatie: Koos Groot (0228-541245 of 06-55372195)