Dé website voor de Nederlandse groententeeltMededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende tuinders

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Intracare introduceert Intra Multi-Des GA in de tuinbouw

Efficiënt algen bestrijden met Multi-Des GA

Intra Multi-Des GA is één van de desinfectiemiddelen uit het reinigings- en desinfectieprogramma van Intracare. Het middel wordt al uitgebreid toegepast in de agrarische sector en is nu, via Houweling Horticulture, ook beschikbaar voor de tuinbouwsector in Nederland.

Algen
Algen zijn een welbekend organisme dat erg snel kan groeien en allerlei soorten problemen kan veroorzaken. Er bestaan vele verschillende soorten algen. Het betreft een groep van doorgaans relatief eenvoudige organismen welke net als planten fotosynthese gebruiken om te groeien. Algen komen in veel verschillende vormen voor. Zeewier is een alg welke meercellig is en qua omvang groter dan bijvoorbeeld de welbekende groene aanslag welke veroorzaakt wordt door een eencellig alg. De meeste algen gebruiken zonlichtenergie en voelen zich thuis in een warmere en vochtige omgeving. Het klimaat in een kas is daarmee dan ook een ideaal klimaat voor algen en explosieve algen groei is dan ook geen uitzondering in kassen.Algen zorgen voor veel problemen in de tuinbouw. Alg is een bron voor ziekteverwekkers welke een negatief effect hebben op de gezondheid van het gewas. Door algengroei op vloeren ontstaan gladde oppervlakken. Deze kunnen een gevaar vormen voor de veiligheid van personeel en andere personen. Algengroei zorgt ook voor het dichtslibben van worteldoek. Dit verlaagt de waterdoorlaatbaarheid van het doek waardoor water niet meer adequaat afgevoerd wordt. Daarnaast veroorzaakt de explosieve groei een opeenstapeling van alg en vormt daarmee een dikke laag van infectiebron.


Test
Intracare heeft in samenwerking met Houweling Horticulture, Multi-Des GA getest op het effect tegen algen in kassen. De resultaten zijn uitermate goed te noemen, niet alleen door het vermogen van Multi-Des GA om algen te doden en nieuwe groei te voorkomen maar ook gezien de lage dosering die nodig is in vergelijking met een alternatief middel. Zo kunnen vloeroppervlakken zoals tegelpaden en worteldoek alg vrij gemaakt worden met een 2% Multi-Des GA concentratie terwijl een alternatief middel op basis van quaternaire ammoniumverbindingen vaak een hogere concentratie nodig heeft! Dit geeft een mooie besparing voor de portemonnee.


Boven: Tegelpad vóór behandeling met 2% Intra Multi-Des GA - Tegelpad na behandeling met 2% Intra Multi-Des GA
Onder: Worteldoek vóór behandeling met 2% Multi-Des GA - Worteldoek na behandeling met 2% Multi-Des GA

Intra Multi-Des GA
Intra Multi-Des GA is een geregistreerd desinfectiemiddel op basis van glutaaraldehyde en quaternaire ammoniumverbindingen. Intra Multi-Des GA heeft naast een biocide toelating voor ontsmetting van lege kassen ook een toelating voor de bestrijding van algen. Het registratienummer van Multi-Des GA is 13969N. Het product heeft een toelating voor de biocide
klassen PT02, PT03 en PT04. Intra Multi-Des GA is ontwikkeld om door middel van adequate ontsmetting een optimale hygiëne te waarborgen in kassen met een zo laag mogelijke dosering. De afdodende werking van Intra Multi-Des GA op alg geschied doordat Intra Multi-Des GA de celwand van alg beschadigd en doorbreekt waardoor alg afsterft.

Voor meer informatie over de eigenschappen en toepassing van Intra Multi-Des GA:


Voor meer  informatie over de eigenschappen en toepassing van Intra Hydrocare:
Intracare B.V.
Voltaweg 4
5466 AZ Veghel
Tel. 0413 354105
Contact: Harm Vogels


Houweling Horticulture B.V.

Klappolder 104
2665 LP Bleiswijk
Tel. 010 4401167
Contact: Ronald de Vreede

Voor meer informatie kunt u de bedrijven ook bezoeken op de Tuinbouw Relatiedagen in Gorinchem op stand nummer 518.

Publicatiedatum: 5-2-2014

  

Reacties:


Beter geen biociden !
M. Van Munster, Arnhem - 14-3-2017 20:22:08


Beste heer Vogels is het mogelijk om een prijs door tegeven wat het middel kost
J.Joosten , Someren - 6-2-2014 11:09:44


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: