Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vlaamse telers

"Investeer met 45 procent subsidie in groene warmte"

De eerste Vlaamse projectoproep voor groene warmte vond niet veel weerklank in de land- en tuinbouwsector zodat het bedrijf Viktor Goes Green telers wakker schudt. "Het Vlaams landbouwinvesteringsfonds (VLIF) geeft maximaal 18 procent steun. Zie het dus als een unieke kans om met een subsidie van 45 procent te investeren in groene warmte zoals een verwarmingsinstallatie op pellets."

Bedrijven die warmte opwekken uit hernieuwbare energiebronnen, een systeem ontwikkelen om verloren restwarmte te hergebruiken of biogas injecteren op het aardgasnet, kunnen daar voortaan premies voor krijgen van de Vlaamse overheid. Minister van Energie Freya Van den Bossche verdeelt 6,7 miljoen euro onder de bedrijven die tegen de laagste kost de grootste energiewinst kunnen garanderen. Tot 5 februari kunnen bedrijven voorstellen indienen in het kader van de eerste projectoproep. Dit jaar volgen nog twee oproepen, samen goed voor 4,5 miljoen euro.

"Door de maatregel kunnen land- en tuinbouwbedrijven genieten van de verhoogde ecologiepremie", meldt Viktor Goes Green, "indien het gaat om een installatie van tenminste 1MW thermisch vermogen." Viktor Goes Green is het bedrijf van Marc Moons, die in het verleden nog innovatieconsulent duurzame energie was bij Boerenbond. Vandaag produceert hij op zijn bedrijf in Rumst houtpellets, helpt hij bij de ontwikkeling van duurzame energieclusters en begeleidt hij de aanleg van biomassaplantages in Afrika.



Het totale budget van 6,7 miljoen euro is bepaald niet weinig en 45 procent steun is best veel zodat Moons hoopt dat land- en tuinbouwers gemotiveerd zijn om de investeringssubsidie aan te vragen, zo nodig met de hulp van zijn medewerkers om alle formulieren correct in te vullen. Geïnteresseerde bedrijven kunnen intekenen op de projectoproep. De projecten worden gerangschikt volgens kostenefficiëntie en vervolgens in die volgorde betoelaagd tot het budget opgebruikt is.

Laagst mogelijke kost
"Op die manier zorgen we ervoor dat we de grootst mogelijke hoeveelheid groene warmte opwekken en restwarmte recupereren tegen de laagst mogelijke kost", legt Freya Van den Bossche uit. De minister gelooft dat veel bedrijven goede ideeën hebben en die met een klein duwtje in de rug gerealiseerd kunnen worden. Jaarlijks voorziet de Vlaamse overheid een budget voor groene warmte zodat de kost niet zal worden doorgerekend via de energiefactuur.

In Vlaanderen is het potentieel voor groene warmte tegen 2020 ongeveer even groot als dat voor groene stroom. Het warmteverbruik van een half miljoen gezinnen zou tegen dan gedekt kunnen worden met groene warmte. Naast huishoudelijke installaties zoals zonneboilers en warmtepompen, waarvoor al langer premies worden gegeven, gelooft de Vlaamse regering in het potentieel van grote industriële toepassingen.

Nederland:
Ook Nederlandse land- en tuinbouwers kunnen genieten van een groene warmte steun. In Nederland bestaat de EDS+ regeling, waarmee de warmtekost ongeveer kan gehalveerd worden tegenover de aardgasprijs wanneer men investeert in een verwarmingsinstallatie op pellets bijvoorbeeld.

Bron: Vilt.be / Viktor Goes Green

Voor meer informatie:
Marc Moons
Viktor Goes Green
Steenweg op Waarloos 38
B-2840 Rumst
Tel: +32(0)489 84 82 82
info@viktorgoesgreen.be
BE 0449 537 491
www.viktorgoesgreen.be/groene-warmte

Publicatiedatum: