Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe kennis over functie en voorkomen eiwitten valse meeldauw

De onderzoeksresultaten van Dmitry Lapin en Stan Oome hebben kennis opgeleverd die leiden tot nieuwe strategieën om gewassen resistent te maken tegen valse meeldauw. Lapin en Oome hopen beide op 2 december aan de Universiteit Utrecht te promoveren

Lapin ging op zoek naar nog onbekende erfelijke eigenschappen van planten die bijdragen aan hun vatbaarheid óf resistentie voor valse meeldauw. Valse meeldauw is een infectieziekte die de teelt van veel groenten en fruitsoorten bemoeilijkt. Door de inzet van nieuwe technieken vond Lapin genen en eiwitten die niet eerder met de ziekte in verband werden gebracht. Met deze nieuwe kennis kan nu gezocht worden naar manieren om gewassen beter én duurzamer te beschermen tegen valse meeldauw.

Oome onderzocht eiwitten die worden uitgescheiden door de parasiet Hyaloperonospora arabidopsidis bij zijn infectie van de zandraket, een wilde plant. Deze parasiet is verwant aan valse meeldauwsoorten die ernstige schade berokkenen aan gewassen zoals druiven, spinazie en zonnebloemen. Het onderzoek van Oome heeft inzicht opgeleverd in de functie van een aantal van deze eiwitten. Deze kennis kan leiden tot nieuwe strategieën om gewassen resistent te maken tegen valse meeldauw.


Bron: Universiteit Utrecht
Publicatiedatum: