Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
start haalbaarheidsstudie

Local for local project voor Nederlandse telers in Slowakije

Tholen - Nederlandse telers aan de slag in Slowakije. Uit een verkenning van Energyplant blijkt dat dat best eens succesvol zou kunnen worden: er is nauwelijks glastuinbouw en er zijn gunstige omstandigheden. Daarom is gestart met de ontwikkeling van een grootschalig glastuinbouwcomplex in de Slowaakse Donauvallei. Begin volgend jaar wordt een haalbaarheidsstudie gepresenteerd.



"Er is nauwelijks glastuinbouw in Slowakije", vertelt Piet Scheele van Energyplant. "Als het dertig hectare is, is het veel. En dan kleinschalig: meer voor eigen plezier dan voor andere zaken." Hij heeft het over Slowakije en meer specifiek over de Slowaakse Donauvallei. Energyplant onderzoekt mogelijkheden voor internationale tuinbouw door Nederlandse bedrijven. Uit hun onderzoek blijkt dat er mogelijkheden zijn voor glastuinbouw in Slowakije. Nederlandse bedrijven zouden er een vestiging kunnen openen of een joint-venture starten met andere internationaal georiënteerde telers. Nu werken vijf Nederlandse bedrijven samen om dit project te kunnen realiseren. Het betreft EnergyPlant, BKgroep, Flynth adviseurs en accountants, VEK adviesgroep en Mentink Procesmanagement. Zij gaan samen aan de slag met een haalbaarheidsstudie.

 



Local for local
De locatie in de Donauvallei is niet geschikt om jaarronde productie te kunnen realiseren. "Ook daar zijn vrij strenge winters. Dan moet je zuidelijker zitten", verklaart Scheele. "Maar als je kijkt naar duurzame, local-for-local productie is het heel ideaal. In een cirkel van 400 a 500 kilometer rondom je locatie zitten voldoende afnemers. Denk aan Wenen, Boedapest en Praag." Een volgende stap in het onderzoek is kijken of het product goedkoper gemaakt kan worden of dat er een hogere prijs gemaakt kan worden. "We hebben de indruk dat het rendabel is omdat je daar hogere afzetprijzen hebt en er mogelijkheden van restwarmte en geothermie zijn. Bovendien hebben mensen daar groene vingers van oudsher en zijn er veel mensen die aan de slag kunnen tegen relatief lage uurlonen. Dat resulteert in goede rendementen ."

Scheele verwacht niet dat de productie in Slowakije een concurrent wordt voor de Nederlandse markt. "In Nederland kun je door de retail onder druk gezet worden door de hoge productie en dat resulteert in lagere prijzen. Als je de teelt zodanig maakt qua oppervlakte en hoeveelheid dat je in bepaalde cirkels voldoende aanvoer hebt, is dat gevaar niet zo groot. Het gaat om telen voor de lokale markt en die moet enige omvang hebben. In de cirkel van 400 a 500 kilometer rondom de locatie zitten twintig miljoen mensen. Dat zijn er veel in een kleine cirkel."

Al deze mogelijkheden worden verder uitgediept in de haalbaarheidsstudie, die begin 2014 gepresenteerd wordt. Potentiële investeerders en glastuinbouwondernemers kunnen dan een goede inschatting maken van de commerciële kansen voor hun eigen onderneming.

Risicodragend participeren
Nadat duidelijk is dat tuinders zich op de locatie gaan vestigen zullen EnergyPlant, de lokale leveranciers van CO2 en restwarmte en diverse externe financiers samen besluiten risicodragend te gaan participeren in het op te richten Ontwikkelbedrijf en het ontwikkelproces te financieren. Het consortium roept tuinders op die nu al met buitenlandse plannen voor Centraal Europa rondlopen zich bij EnergyPlant te melden, zodat wij mogelijk gezamenlijk verder kunnen optrekken.






Meer informatie kunt u vinden op
EnergyPlant BV
Piet Scheele
Korteweg 3
NL- 2641GZ PIJNACKER
Postbus 233
NL- 2640 AE PIJNACKER
T +31 (0)15 - 361 5125
M +31 (0)6 - 11 75 42 83
info@energyplant.eu
www.energyplant.eu
Publicatiedatum: