Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
CBB oordeelt: erkenning terecht ingetrokken

GMO-subsidie Batavia terecht teruggevorderd door PT

De GMO-subsidie van Batavia is in 2011 terecht teruggevorderd door het PT. Dat heeft het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) bepaald. Telersvereniging Batavia had beroep aangetekend tegen het besluit van het PT. Batavia is inmiddels gestopt met alle activiteiten.

Aan de uitspraak gaat een behoorlijke geschiedenis vooraf. De erkenning van telersvereniging Batavia werd eind 2009 geschorst wegens een gebrekkige regie van de afzet. Heikele punt was dat de verkoop door Batavia dient plaats te vinden en niet door individuele telers. Er vonden verschillende controlebezoeken bij Batavia plaats. Volgens het Productschap Tuinbouw bleek hieruit dat de afnemers van Batavia rechtstreeks contact hebben met hardfruittelers en dat dit leidde tot de conclusie dat Batavia niet als hoofdactiviteit de afzet van de producten van haar leden heeft. "Daarnaast heeft Batavia geen inzicht in de voorraden hard fruit welke in opdracht en voor rekening van de aangesloten leden in koelhuizen worden bewaard, waaruit onder andere blijkt dat Batavia niet voldoende kennis van de productie van haar leden heeft."

Erkenningsvoorwaarden
In augustus 2010 werd de schorsing opgeheven, maar in oktober 2011 werd de erkenning van Batavia definitief ingetrokken omdat de organisatie niet voldeed aan de erkenningsvoorwaarden. De erkenning werd bovendien met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2010 ingetrokken. Met de intrekking van de erkenning werd de GMO-subsidie over het eerste kwartaal van 2011 teruggevorderd.

Batavia tekende eerst bij het PT en later bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven bezwaar aan tegen zowel de intrekking als de terugvordering. Volgens het PT heeft Batavia niet voldaan aan eisen en het College geeft ze daarin gelijk. "Met name moet aantoonbaar het aanbod van producten worden gebundeld, de afzet centraal geregeld worden en er op gestuurd en gecontroleerd worden dat producten alleen via de producentenorganisatie worden verkocht. Daarvan is onvoldoende gebleken", staat in het vonnis.

Schorsing opgeheven, erkenning ingetrokken
Batavia tekende ook bezwaar aan omdat de erkenning werd ingetrokken over een periode waarin juist de schorsing werd opgeheven. Dat maakt niet uit, oordeelt het CBB. "De opheffing van de schorsing, welke schorsing gebaseerd was op het tijdelijk niet voldoen aan bepaalde punten, laat onverlet dat op een later moment geconstateerd kan worden dat ook op andere punten al sinds langere tijd niet aan de erkenningscriteria wordt voldaan."

Lees de hele uitspraak hier.


Publicatiedatum: