Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Michel Haring:

"Verontrustend als enkele bedrijven bepalen welke groenten we eten"

In het Radio 1 programma Vroege Vogels was zondag aandacht voor patenten op groenten. Aanleiding vormde de recente uitspraak van het Europees Octrooibureau, dat de patent van Monsanto op langstelige broccoli herriep. Het Europees Octrooi Bureau besloot dat er geen patenten meer verleend kunnen worden op klassiek veredelde planten.

Eerder werden er patenten verleend voor een kleur of ziekteresistentie aan groenten. In mei 2013 kreeg Syngenta een patent voor een paprika die resistent is tegen witte vlieg. Eveneens in 2013 ontving Monsanto een octrooi voor een tomaat die resistent is tegen botrytis. 

Biodiversiteit onder druk
In hoeverre mag je een natuurlijke eigenschap patenteren? Die vraag werd door Vroege Vogels voorgelegd aan Michel Haring, hoogleraar plantenfysiologie aan de Universiteit van Amsterdam. Die noemt patent op leven 'bizar'. "Als het gaat om een auto-onderdeel of een computerchip wat je zelf hebt gemaakt, kan ik me voorstellen dat je daar eigenaarschap over kan claimen. Maar dat moet je niet willen over iets wat in de natuur voorkomt. Hierdoor komt de biodiversiteit onder druk te staan. En dat is verontrustend, want dan gaan een paar bedrijven bepalen welke broccoli, paprika of tomaten we eten." 

Kwekersrecht
Volgens Michel kunnen bedrijven door kwekersrecht hun eigen variĆ«teiten een voor een bepaalde tijd beschermen. "Kwekersrecht is een heel gezonde manier van werken, omdat je dan nog steeds kennis deelt, terwijl de revenuen naar het bedrijf gaan die de uitvinding deed. Patenteren betekent echter dat er geen vernieuwing meer kan optreden omdat iemand het eigendom heeft van een soort. Een kweker die een paarse broccoli heeft, kan die op deze manier niet langstelig maken." 

Luister de uitzending hier terug.

Publicatiedatum: